,

Увеличават социалната пенсия за старост с 12% от юли 2023 година

Социалната пенсия за старост може да бъде увеличена с 12% с начална дата от 1 юли 2023 година. Това предложение, което ще гарантира справедливост и равни възможности за всички пенсионери, е съдържано в проекта на Постановление на Министерския съвет. Ако идеята бъде приета, пенсията за старост, която в момента е 247 лева, ще се увеличи на 276,64 лева на месец.

Според прогнозите, през 2023 година средната пенсия ще надхвърли 788 лева. Обществените консултации по предложението ще продължат до 16 юни.

Тази промяна ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност. Законът предвижда, че размерът на такива пенсии зависи от социалната пенсия за старост. Това включва пенсии за военна и гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персонална пенсия. Също така ще се увеличат и нормативно установените допълнения към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Според Кодекса на социалното осигуряване (КСО) стандартният начин за увеличаване на размерите на пенсиите за трудова дейност е чрез прилагане на формула. Съгласно разпоредбата, пенсиите за трудова дейност, изплащани преди 31 декември 2022 година, се увеличават на 1 юли със сбор от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени от предходната година. През 2022 година средният осигурителен доход на населението нарасна с 11%, а хармонизираният индекс на потребителските цени беше 13%. Така се стига до общ процент от 12%, както посочва докладът на министъра на социалните въпроси.

На базата на проекта на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 година, одобрен от Министерския съвет с Решение № 333 от 2023 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година, приета с Решение № 331 на Министерския съвет от 2023 година, се предвижда актуализацията на пенсиите за трудова дейност от 1 юли 2023 година да бъде с 12%, съобщава докладът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *