Украйна трябва да влезе в НАТО в най-кратки срокове – изявление на западни експерти и дипломати

46 авторитетни западни експерти, военни и дипломати, включително бившият заместник-държавен секретар на САЩ Стивън Бийгън и специалният представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Волкър, подписаха писмо в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, с призив възможно най-бързо да бъде дадена пътна карта на Украйна за членство й в Алианса – съобщава “Европейска правда”, позовавайки се на Politico, където е публикувано писмото.
„Във Вилнюс Алиансът трябва да стартира пътна карта, която ясно да доведе до членството на Украйна в НАТО в най-кратки срокове. Както в случая с Финландия и Швеция, този процес може да заобиколи Плана за действие относно членството, предвид тясното и постоянно взаимодействие между НАТО и Украйна“, се казва в писмото. Авторите посочват, че оставането на Украйна в сивата зона на несигурност провокира руска агресия в момент, когато Путин все още не се е отказал от целта си да установи контрол над Украйна.

Подписалите писмото призовават да бъдат взети съответни мерки, така че Украйна да спечели войната и да си възвърне пълния контрол над международно признатите си граници от 1991 г., както и да бъде пълноправна част от договорите за сигурност и икономическите икономическите договорености, които от 1945 до 2014 г. “превърнаха Европа в континент на мир, просперитет и сътрудничество.” „Трансатлантическата общност може да бъде стабилна и безопасна едва когато Украйна е в безопасност. Присъединяването на Украйна към НАТО, изпълнението на обещанието, дадено на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., ще допринесат за постигането на тази цел“, се казва в писмото.

Авторите на писмото също така отбелязват, че държавните и правителствените ръководители на НАТО трябва да направят недвусмислено изявление относно подкрепата на Алианса за Украйна и желанието на Киев да възстанови суверенитета и териториалната й цялост в границите от 1991 г. „Те също трябва да подчертаят готовността си да предоставят на Украйна оръжия – включително ракети с голям обсег като ATACMS, западни изтребители и танкове – в достатъчно количество, за да осигурят победа на бойното поле”

Те са убедени, че това ще демонстрира безусловния ангажимент на съюзниците към победата на Украйна, и ще изпрати ясен сигнал на Москва, че нейната военна ситуация в Украйна само ще се влошава, колкото повече се проточва конфликтът.

Подписалите смятат, че държавните глави и правителствата на страните членки на НАТО трябва да възложат на Съвета на НАТО, на постоянната си сесия да разработи препоръки относно сроковете и модалностите на процеса на присъединяване на Украйна, за да бъде предложено за приемане решението на следващата среща на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г. 

За укрепване на сигурността на Украйна преди присъединяването й към НАТО, авторите на писмото отбелязват, че Алиансът и Украйна трябва да създадат на срещата във Вилнюс партньорство в сферата на възпирането и отбраната, в рамките на което съюзниците да предоставят всички необходими оръжия, обучение, оборудване, разузнавателна и друга подкрепа, докато Украйна продължава да предприема необходимите стъпки за ускоряване на интеграцията си в Алианса и неговите командни структури.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че Украйна наистина се нуждае от гаранции за сигурност, но не като алтернатива на членството, а за известно време, докато Украйна стане член на НАТО. 

Според германското издание FAZ споразумението за гаранции за сигурността на Украйна може да бъде подписано преди срещата на върха на НАТО, която ще се проведе на 11-12 юли във Вилнюс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *