,

Украйна ще получи боеприпаси на 500 млн. евро: ЕС вече договори плана

Испанското председателство на Европейския съюз съобщи, че преговарящите от съюза са постигнали споразумение за увеличаване на дългосрочните доставки на боеприпаси и ракети за Украйна.

Представители на страните-членки и на Европейския парламент договориха план, който ще предостави финансови стимули на европейската отбранителна индустрия за увеличаване на производствения ѝ капацитет.

Тази инициатива, която Европейската комисия предложи още през май, ще бъде финансирана с 500 млн. евро от общия бюджет на ЕС. 

“Това е още едно доказателство за непоколебимия ангажимент на ЕС към подкрепа на Украйна”, заяви Маргарита Роблес, министърката на отбраната на Испания.

Според нея, планът има също така за цел да засили отбранителната технология и индустриалната база на Европейския съюз, като осигури дългосрочна сигурност и защита за гражданите на ЕС.

Следващия етап е подтвърждение на споразумението между страните-членки на ЕС и Европейския парламент. Предвижда се, че решението ще бъде в сила преди края на юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *