,

Учените откриха ген, отговорен за размножаването на вируса на Африканската чума по свинете

Информацията относно процеса на размножаване на вируса, предизвикващ африканската чума по свинете, беше доста ограничена досега. Нов пробив в този въпрос е направен от научен екип от Германия и Шотландия, който откри, че ключова роля играе специфичен ген в имунната система на свините.

Новооткритата информация, получена от изследователите, ще послужи като фундамент за бъдещи научни изследвания в областта на вируса на африканската чума. Това е от съществено значение за разработването на нови лекарства и ваксини, както и за селекцията на свински популации, устойчиви на заболяването.

Екипът от учени изясни, че вирусът разполага с голям ДНК-геном, който генерира повече от 160 вида протеини във заразената клетка. С помощта на съвременни методи за генетично редактиране учените изготвиха списък с клетките, които най-често стават домакини на вируса. Тази стратегия позволи на изследователите да изключат специфични гени от генома на свините и да проучат как това влияе на способността на клетките да бъдат заразени. Изключването на определени гени доведе до нарушения в процеса на размножаване на вируса, което може да предостави ценни насоки за бъдещи методи на лечение срещу африканската чума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми