,

Учените изследват качеството на водата в района на Болата, Шабла и Дуранкулак

Екипи от Басейновата дирекция “Черноморски район” започват изваждането на проби от водата на Черно море. Това научно изследване е наложително след разрушаването на язовирната стена край “Нова Каховка” в Украйна. Пробите ще бъдат взети от три стратегически точки – залив “Болата” близо до нос Калиакра, Шабла и Дуранкулак, съобщава Българското национално радио (БНР).

Властите уверяват, че до момента няма наблюдавано замърсяване на водите на Черно море в България и не се очаква опасност за предстоящия туристически сезон.

По време на посещението си във Варна, министърът на туризма Зарица Денкова заяви, че прогнозите за развитие на туризма са много обнадеждаващи. Тя настоя за предприемане на мерки срещу разпространението на фалшиви новини относно замърсяването на водите на Черно море в България.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов договори всекидневен обмен на резултатите от изследванията на Черно море с румънския си колега Мирча Фичет. Досегашните изследвания от двете страни на границата показват, че няма замърсяване и не се очаква да се влоши качеството на морската вода. България получава данни и от седмичния екологичен мониторинг, провеждан на украинска територия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *