Ученици от България спечелиха 6 медала на Международната олимпиада по математика

Шест български ученици по математика се отличиха на едно от най-престижните състезания в света през тази година. На 64-ата Международна олимпиада по математика, която се проведе в Япония, всички наши участници спечелиха отличия, изкачвайки се на върховете на конкуренцията, включваща 672 участника от 112 държави. Съобщението на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки разкрива, че те се завърнаха с един златен, един сребърен и четири бронзови медала.

Марин Христов от 11-и клас на Софийската математическа гимназия (СМГ) спечели златния медал, докато Иван Тагарев от 12-и клас на същата гимназия се отличи със сребърен медал. Бронзовите медали бяха завоювани от Ангел Христов от 10-и клас на Природо-математическата гимназия (ПМГ) в Бургас, Божидар Димитров от 12-и клас на ПМГ в Силистра, Веселин Маркович от 10-и клас на Математическата гимназия (МГ) във Варна и Илияс Номан от 12-и клас на СМГ. 

Ръководителите на националния отбор бяха професор Станислав Харизанов от Института по информатика и кибернетика при Българската академия на науките и главен асистент Стоян Боев от Американския университет, а наблюдател на отбора беше доцент Стефан Герджиков от Факултета по математика и информатика на Софийския университет и Института по информатика и кибернетика при Българската академия на науките.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки, създадена през 1959 г. в Румъния. От създаването й до днес, само България, Унгария и Румъния са участвали във всички издания на състезанието.

През 2023 г., на Международната олимпиада по математика, българският отбор натрупа общо 303 медала, включително 57 златни, 127 сребърни и 119 бронзови медала, както и 17 почетни грамоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми