,

ТВ и киносценаристи издигат протест за права пред парламента

Филмови и телевизионни сценаристи се включват в протест пред парламента, като изразяват настоятелната си искане за установяване на колективни договори и осигуряване на справедливо възнаграждение.

Българските сценаристи се обявяват за започването на своята битка за създаването на колективни договори в страната, които да осигурят справедливо възнаграждение и да се прилагат европейските практики. Организацията на сценаристите заявява, че в България не е имало нито един случай, в който сценарист, оператор или режисьор да е получил компенсация от частните национални телевизии за повторното излъчване на техните произведения.

Тази неправедна практика няма да прекъсне, ако законът не ги защити, твърдят представителите на асоциацията.

Сценаристите изискват от депутатите да се запознаят с предложенията им, а министерството на културата да проведе преговори за установяване на колективни договори и да се ангажира с краен срок за тяхното подписване. Протестът се очаква да бъде подкрепен от автори от всички гилдии, както и от музиканти и артисти.

Тези действия са израз на солидарност към американските колеги, които вече повече от 40 дни провеждат стачки срещу студията и платформите. Исканията им се отнасят за справедливи договори и възнаграждения.

Снимка БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *