,

Трагедията след наводненията: Траур и издирване на изчезнали лица

Жалба за починалите и търсене на пострадалите

Община Царево обяви днес траурен ден в памет на жертвите от наводненията. Съобщението за този тъжен повод бе публикувано на официалната страница на общината в социалната мрежа Facebook.

След поройните дъждове, които засегнаха Южна България, двама души загинаха, а две жени все още се издирват, информира кметът на Царево Георги Лапчев. По неговите думи, тялото на втората жертва – мъж, беше открито на брега през миналата нощ.

На момента е в ход операция за търсене на изчезналите жени в морето, като днес морето е по-спокойно и позволява използването на специална техника за търсене. Международен катер и катер на “Гранична полиция” са включиха в усилията за търсенето.

Според информацията от полиция, издирваните жени са 54-годишна майка и 30-годишна дъщеря от Царево. Те остават в неизвестност след подадения сигнал за автомобил, който се движеше по моста и беше погълнат от реката. Бе открито, че в морските води се забеляза тялото на жена, но поради неблагоприятните атмосферни условия то не можеше да бъде извлечено. Още не е ясно дали това тяло е на някоя от жените, които се издирват, или на друга жертва.

Самоличността на мъжа, който беше открит на брега, е била установена. Той е 61-годишен и работел по строително-монтажни дейности на нова къща.

Кметът на Царево изрази надежда, че изчезналите жени ще бъдат намерени живи и здрави, въпреки че ситуацията не изглежда оптимистична.

Променен трафик и нанесени материални щети

Заради наводнението има сериозни последици за района. Както информират от полицията, поради колапс на моста към къмпинг “Нестинарка”, движението на моторни превозни средства по пътя Царево – Ахтопол е прекъснат. Засега няма алтернативен маршрут. 

Освен това, по думите на кмета Лапчев, село Синеморец бе напълно изолирано, като пътят между Ахтопол и Синеморец е затворен. Предприемат се усилия за оценка на проходимостта на близкия черен път и възможността за пренасочване на трафика, както бе съобщено от Министерството на вътрешните работи. По неофициални данни, над 1000 туристи са блокирани в района на Синеморец.

Снабдяването с електроенергия е прекратено. Тази ситуация се дължи на продължаващото наливане на река Велека, обаче Лапчев поясни, че не се планира взривяване на устието на реката. Вместо това властите ще изчакат, докато водата се излива в морето, съобщи кметът пред bTV.

Градоначалникът подчерта, че най-тежкото положение в момента е в село Кости, където продължава процесът на откачане на водата.

Той добави, че поради сигурността на хората, засегнатите от бедствието райони са останали без електрозахранване. Някои от  електрическите табла са под вода, но няма рухнали електропроводи.

Автомобили и каравани бяха отнесени от водните маси. Близо 100 души бяха евакуирани от Царево.

Напомняме, че предвид сериозната обстановка, вчера бе създаден кризисен щаб, на който присъства и премиерът Николай Денков. Според него, властите предоставят финансова помощ на пострадалите домове (до 1512 лв.) и хора, чиято техника е била повредена (до 2500 лв.). Според първите анализи, наводнението се дължи на голямото количество вода, изляла се след интензивните дъждове.

Полицията работи върху разследването на наводнени и непочистени дерета, както и сигнали за добиване на инертни материали от коритото на река Черна, близо до устието. По думите на общинския съветник Емил Пейчев, плуващите в реката боклучи и гуми най-вероятно са запушили коритото и водата е скъсала моста.

Отменени празненства

Събитията, предвидени за честването на Деня на Съединението на България, бяха отменени в редица градове в знак на солидарност с пострадалите от наводнението. Така, в Пловдив отмениха тържествената заря и традиционният прием на кмета.Според разпоредбите на кмета Здравко Димитров, средствата, предназначени за това мероприятие, ще бъдат използвани за закупуване на хранителни пакети за лицата, засегнати от бедствието. Бяха също отменени концертите на “Биг Бенд Пловдив”, ансамбъл “Тракия”, Гвардейския представителен духов оркестър в Античния театър и изпълнението на събитията, свързани с паметта за  събитията от 1885 година.

Според програмата, в 20:30 часа на площад “Съединение” в Пловдив, президентът Румен Радев ще вземе участие в церемонията на тържествената проверка-заря и ще приветства почетния строй. След това, в 20:45 часа, ще изнесе своето обръщение.

В Община Приморско също отмениха празнуването. Денят на Съединението на България отбелязват само с церемония на поднасяне на венци пред паметника на Васил Левски. 

А в Бургас от 10:30 българското духовенство проведе молебен за здраве и спасение за всички, които участват в справянето с бедствието.

Помощ на пострадалите и забрана за къпене

В резултат на тежката ситуация в района, Община Царево обяви кампания за набиране на доброволци и призовава всички желаещи да помогнат. Сигнали и записвания за доброволческа помощ могат да се предават на специален телефонен номер 0590 5 50 18. 

Освен това, администрацията на общината предупреждава да не се ползва водата от водопроводната мрежа за пиене и готвене, а само за битови цели. Взети са проби и трябва да се изчакат резултатите от тях.

Забранено е и къпането в морето за следващите 48 часа заради замърсявания

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми