“Това е напълно неприемливо”: Руснаците удариха с “Искандер” по евакуационната база на ООН в Запорожие 

Денис Браун, координатор на Организацията на обединените нации (ООН) за хуманитарна помощ в Украйна, информира, че комплексът, където често са настанявали служители на ООН и представители на НПО, предоставящи помощ на жертвите от конфликта, бе атакуван от руски ракети през четвъртък.

В изявление, споделено чрез официалния уеб сайт на ООН, Браун изрази своето изненадание и потресение от съобщението за атаката на хотел “Reikartz Запорожие”, който е претърпял сериозни разрушения в резултат на действията на руските сили.

При ракетния удар загина един човек, а 16 други бяха ранени, включително две деца. Важно е да се подчертае, че във въпросния комплекс функционира и детски лагер за деца на възраст между 6 и 13 години, който работи всеки ден до 18:00 часа. Самата атака обаче започна след този час, точно в 19:00 часа. Според официални изявления от украинската полиция, за извършването на атаката руските сили използваха ракетна система “Искандер”.

Денис Браун сподели в изявлението си: “Това е напълно неприемливо. Отсядах в този хотел всеки път, когато бях в Запорожие. Екипът ми го използва като база за честите си пътувания до града. Той беше база на ООН за операцията по евакуация на цивилни от завода “Азовстал” в Мариупол през май миналата година.”

Също така служителят на ООН акцентира върху сериозния брой безразборни атаки, които причиняват смърт и нараняване на невинни граждани, както и нанасяне на щети на гражданската инфраструктура. Тези действия са в явно нарушение на международното хуманитарно право, подчертава Денис Браун. Идентична позиция е изложена и в официалния документ на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *