Ток, парно и газ ще поскъпнат от 1 юли: КЕВР разкрива нови тарифи

Цените на електроенергията, топлата вода и природният газ за домакинствата ще се увеличат от 1 юли. Освен това, тол-таксите за товарните камиони и автобусите ще се повишат. Превозвачите предупреждават, че това ще доведе до поскъпване на услугите и ще се отрази на крайните потребители. Въпреки недоволството, регионалното министерство обещава отстъпки.

От 1 юли, цената на топлата вода ще се повиши с около 11%, а по-късно през отоплителния сезон ще се увеличат и разходите за парното. Това е поради прекратяването на по-ниската ставка от 9% ДДС и възстановяването на по-високата ставка от 20%. Същото важи и за природния газ, който също ще бъде облаган с 20% ДДС отново.

КЕВР, регулаторът на енергийния сектор, обяви, че ще одобри минимално повишение на цените на топлоенергията средно с 0.05%. Топлофикациите в страната искаха по-голямо увеличение, но техните предложения бяха отхвърлени.

Прогнозира се, че тези промени, заедно с новите ДДС ставки, ще доведат до общо повишение на сметките за топлата вода и парното с малко над 10%.

От 1 юли, токът за бита също ще поскъпне с около 4% поради включването на енергия, произведена от “ТЕЦ Марица изток 2”, в енергийния микс за битовите потребители. Тази електроенергия е сред най-скъпите.

Последните дни на служебното правителство, енергийният министър разпореди повишение на квотата на тока от “ТЕЦ Марица изток 2” в енергийния микс над 20%, с цел да осигури приходи за държавната топлоцентрала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми