,

Терористичният акт в “Крокус Сити Хол”: Как Путин го използва за своите цели

Атентата в концертната зала “Крокус Сити Хол” край Москва се разраства в детайли. Руската Федерална служба за сигурност докладва на Владимир Путин за ареста на предполагаемите извършители – но не на място, а чак в Брянска област. Очевидците разказват как са се опитали да се измъкнат от капана и как бавно руските сили за сигурност са идвали на помощ, въпреки това, че Главното управление за регионална сигурност на Руската федерация в Московска област се намира само на 1 километър от концертната зала. Самият Путин се появи с обръщение към руснаците за първи път 18 часа по-късно. Към момента броят на загиналите от огнестрелни рани и отравяния с продукти на горенето официално е 133 (данни на Следствения комитет на Русия), а неофициално – до 180 (данни на различни медии).

Именно като провокация от страна на руските специални служби разглеждат събитията в “Крокус Сити Хол” от Главното управление за разузнаване (ГУР) на украинското министерство на отбраната. “Путин има богат опит в организирането на подобни терористични атаки като начин да укрепи собствената си власт”, се казва в съобщението на украинската разузнавателна служба. Легионът “Свобода на Русия” (ЛСР), въоръжено подразделение, което се бори срещу режима на Путин в руския граничен регион, също обвинява Кремъл за атаката, като споменава идиома “Рязанска захар” (през 1999 г. в домовете в град Рязан бяха внесени експлозиви, маскирани като чували със захар).

Така или иначе, около полунощ на 22 март групировката “Ислямска държава”, наричана още ИДИЛ, пое отговорност за терористичното нападение в “Крокус Сити Хол”. Това съобщение беше намерено от CNN на канала ИД Amaq, който е воден от терористите. Американското издание CBS News пише, позовавайки се на американски служител, че САЩ са убедени, че това е така.

Няколко факта са в полза на тази версия. Първият е, че преди две седмици, в навечерието на президентските избори в Русия, посолството на САЩ предупреди за заплахата от атентати в Москва както публично (призовавайки служителите си да напуснат града), така и непублично (уведомявайки директно руските власти). Тогава Владимир Путин нарече тези съобщения като провокация и сплашване на руското общество в навечерието на изборите. Вторият факт е всъщност изчезването на Путин от информационното поле: той не излезе с подготвена реч (както би станало, ако това беше част от плана на ФСБ), а изглеждаше, че отработва вариант на своята реакция.

Повечето политически наблюдатели твърдят, че независимо от това, кой всъщност е извършителят на терористичната атака в “Крокус Сити Хол” – групировката “Ислямска държава” или Кремъл – последният я използва в своята политика. Още в първите часове след стрелбата руското ръководство започна да търси начин да обвини Украйна, и тези обвинения не отпаднаха и след появата на версията за “Ислямска държава”. Руското опозиционно издание за разследвания The Insider е научило, че през нощта Кремъл е преписвал обръщението на Путин три пъти. Събеседник в руски федерален канал е заявил пред изданието, че на пропагандната телевизия три пъти е било наредено да публикува обръщението, но така и не го е получила. Междувременно Путин се е обадил на Александър Лукашенко и е получил съболезнованията му и уверенията за съвместна борба с тероризма.

Руските власти ще се опитат да използват мащабната терористична атака като претекст за засилване на военните действия в Украйна. Това предположение направи американското издание Bloomberg, като се позова на мнението на експерти. “Очевидният начин, по който Кремъл разпространява тази информация, е да свърже това по някакъв начин с войната в Украйна”, заяви Чарлз Личфийлд, заместник-директор на Центъра по геоикономика към Атлантическия съвет във Вашингтон. Според него вероятният отговор на държавата агресор може да бъде нови масови атаки с дронове и ракетни удари, въпреки че засилен обстрел е имало и преди тази атака. 

Bloomberg нарича сегашната ситуация в Русия “завръщане към предишния период на управление на Путин”, когато атентатори самоубийци убиха десетки хора. “Това разруши илюзията за сигурност в Москва, която Путин се опитваше да култивира повече от две години след нахлуването в Украйна”, пише изданието. Bloomberg  отбелязва, че атентата в концертната зала “Крокус Сити Хол” е най-големият терористичен акт в Москва след инцидента с вземането на заложници по време на мюзикъла “Норд-Ост” през 2002 г., когато бяха убити най-малко 170 души, включително десетки нападатели.

Институтът за изследване на войната (ISW) смята, че най-вероятно “Ислямска държава” е отговорна за нападението на “Крокус Сити Хол”. Информационната агенция ИД Amaq заяви, че бойците са нападнали “голямо събрание на християни” в покрайнините на Москва, “убивайки и ранявайки стотици хора и причинявайки големи разрушения, преди нападателите благополучно да се приберат в базите си”. Освен това ISW смята, че атентата в “Крокус Сити Хол” може да е извършено от афганистанския клон на “Ислямска държава” – “Ислямска държава Хорасан” (“ИД-Х”). През последните 18 месеца този клон е извършил поне четири високопрофилни нападения извън Централна Азия. “Твърдението, че терористичния акт “Крокус Сити Хол” е бил операция под фалшив флаг не съответства на доказателствата, които ISW получи по време на самото нападение, както и на други доклади за предишни външни нападения от страна на ИДИЛ, които ISW е отразявал след появата на Ислямска държава, и на характера на изявленията на ИДИЛ след нападението”, се казва в доклада на анализаторите.

По този начин Владимир Путин за пореден път се подготви да използва трагичните събития в Русия, за да “демонизира” Киив и да обяви “официална война”, която в Руската федерация все още се нарича “специална военна операция”. Повтаряйки своят шаблон за “борба с тероризма”, който използва всеки път след избирането си за президент, Путин просто се нуждаеше от повод, за да “пусне кучетата”. Не е изключено версията с бойците на ИДИЛ да се превърне в антиукраинската версия, от която Кремъл се нуждае.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми