,

Тагарев се срещна с Резников в Одеса: обговориха предаването на БТР-и, членството на Украйна в НАТО и ситуацията в Азовско-Черноморския регион

През тази есен България може да започне предаването на бронирана бойна техника на Украйна. Това заяви Тодор Тагарев, министърът на отбраната на България, по време на обща пресконференция с украинския му колега Олексий Резников в Одеса, съобщава агенция УНИАН.

Според Тагарев, планира се предоставянето на около 100 БТР-а съветски модел, които все още се намират в складовете на българското министерство на вътрешните работи. Той подчерта, че този процес бива забавен поради необходимостта от подписване на договор между българското министерство на вътрешните работи и украинското министерство на отбраната. Съгласно неговите думи: “Това споразумение трябва да бъде ратифицирано от нашия парламент. Веднага щом през септември той възобнови своите заседания, смятам, че това ще бъде една от приоритетните задачи. И към края на септември – началото на октомври вече ще имаме ратификация на това споразумение, и мисля, че тогава може да започне предаването (на техниката).”

Същевременно Тагарев подчерта, че България подкрепя стремежа на Украйна за ускорено членство в НАТО и се е ангажирала с този въпрос. Той сподели, че в процеса на подготовка за срещата на върха във Вилнюс, България подкрепи предложението, доколкото позволяват обстоятелствата, тъй като присъединяването към НАТО изисква прекратяване на боен конфликт. Освен това министърът подчерта, че страната ни подкрепя заключителния документ от срещата на върха във Вилнюс за Украйна.  

Тагарев допълни, че процесът за присъединяване на Украйна към НАТО се движи напред, и след приключването на конфликта в страната, би трябвало да има ясна и бърза перспектива за членство в алианса.

От своя страна, украинският министър на отбраната Олексий Резников подчерта, че на срещата си с Тагарев са обсъдили текущата ситуация, включително в региона на Азовско-Черноморския регион, както и възможното бъдещо сътрудничество в различни сфери. Той изтъкна, че разминирането на Черно море е обща цел на Украйна, България, Румъния и Турция. 

“Това е въпрос на защита на свободата на корабоплаването и взаимодействие между съседни страни, за да се осигури възможности за цивилизования свят, каквито предлагат четирите ни страни днес”, посочи украинския министър на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми