Свикват спешно заседание на СОС в понеделник: Ще обсъждат вторият етап за саниране на жилищните сгради в столицата

Спешно заседание на столичния общински съвет (СОС) ще се проведе в понеделник поради изтичане на срока за втория етап на енергийното обновяване на жилищни сгради. Тази информация съобщи пресцентъра на СОС.

Общинските съветници получиха писмо-покана от Грети Стефанова, председател на Столичния общински съвет, в което тя ги призова да взъмнат за участие в заседанието на 15 януари, свикано по повод доклада от кмета Васил Терзиев. 

Самият кмет напомни, че последният срок за приемане на проектни предложения по процедурата за енергийно обновяване на жилищния фонд изтича на с 16 януари.

Общинските представители трябва да предоставят мандати на районните кметове, които да подадат документите по програмата за саниране чрез Информационната система ИСУН.

Съгласно обявлението на министра на регионалното развитие и благоустройството вече обяви удължаване на срока за кандидатстване до края на февруари. На втория етап от процедурата интересът е доста малък, тъй като той предвижда изискване за 20% самоучастие от собствениците на жилищни сгради. Към днес само три сгради са кандидатствали за участие, обща стойност на саниране на които достига близо 1 милион лева, при общ бюджет от 282 милиона лева от Плана за възстановяване и устойчивост.

Първият етап на обновяването включи одобрени проекти за 69 блока в София на стойност 106 милиона лева, при лимит за Столична община от 150 милиона лева. Други 117 блока за 160 милиона лева останаха в резервния списък и могат повторно да кандидатстват сега. 70 сгради бяха изключени от двата списъка, тъй като не успяха да натрупат над 72 точки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми