Студентските съвети изискват повишаване на стипендии заради инфлацията

Националното представителство на студентските съвети предлага увеличение на долната и горната граници за студентските стипендии според проектобюджета за 2023 г.

Даниел Парушев от Студентските съвети обясни, че в момента около 86 000 студенти от първи до трети курс получават стипендии, който се движат в рамките от 85 до 180 лв. Той посочи, че висшите училища предпочитат да предоставят стипендии в по-ниската граница от 85 лв., за да може да бъдат подкрепени повече отличници.

Поради инфлацията, минималната стипендия трябва да се увеличи на поне 120 лв., а максималната – на 200 лв. Това изисква над 5 милиона лева за промяната, която е била обсъдена дори с премиера Николай Денков. 

“Той приема идеята, че това е правилното, но друг пише финансовия закон. 3атова сме в много добър синхрон с КНСБ и Съвета на ректорите”, сподели Парушев.

Министърът на образованието Галин Цоков заяви, че МОН би подкрепило предложението за увеличение на стипендиите, тъй като винаги са работили заедно по решенията. Въпреки това, не е ясно дали това ще се случи, тъй като финалната дума принадлежи на финансовото министерство.

Както е известно, последната промяна на долната граница на стипендиите е била направена в края на 2020 г., когато беше увеличена от 80 на 85 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *