,

Странджански вкусове и музика в парка на НДК

В парка на НДК гостите бяха посрещнати със странджански гозби и песни по време на кулинарния празник, съобщи БГНЕС.

“Днес сме тук в София, пред НДК, където участваме във Фермерския пазар. Представяме гозби от Странджа, заедно с фолклорни изпълнения”, сподели Милена Дренчева, секретар на читалището в Малко Търново. Тя обясни, че странджанските гозби са по-прости в сравнение с другите ястия в страната и се приготвят бързо поради работата в полето.

“Ние представяме наистина аутентични ястия, които се готвят отдавна”, посочи Дренчева и спомена, че на този празник представят и агнешки курбан, защото в Странджа има култ към светци и той се празнува през лятото.

Едно от характерните странджански ястия е зелникът. “Приготвя се с щир, или диво цвекло, с добавка от зелен лук и джоджен, наречен от нас гьозъм”, сподели рецептата Дренчева, като поясни, че съставките са сходни с традиционната баница, но с различни зеленчуци.

На кулинарния празник щандът на Малко Търново представя и уникалното ястие “триеница” от Странджа, както и “змигал”, който е предшественик на кубетите.

“Заповядайте да опитате всички наши ястия. Сигурни сме, че ще ви очароват”, покани Дренчева.

Средствата, събрани от продажбата на ястията, ще бъдат използвани за финансиране на 13-тия фестивал на малкотърновския фолклор “От извора на Странджа”, който ще се проведе на 29-ти юли в град Малко Търново. “Каним всички да се присъединят, ще ги посрещнем по малкотърновски”, допълни секретарят на читалището в Малко Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *