Ще представим собствения аналог на ChatGPT през пролетта 

Програма с изкуствен интелект, разработена от специалисти от изследователския институт INSAIT при Софийския университет, ще стане български аналог на световно известния чатбот ChatGPT. Програмата е наименувана BgGPT и въплощава първият отворен изкуствен интелект на български език.

Официалното представяне на програмата ще се състои на 3 март –  националния празник на България. Това съобщиха от института на специално събитие в София Тех парк, в което взеха участие премиерът Николай Денков, образователният министър Галин Цоков, научният директор на INSAIT Мартин Вечев и изпълнителен директор на INSAIT Борислав Петров. Мероприятието беше почетено и от официални гости като ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски” Георги Вълчев  и Chargé d’Affaires на Конфедерация Швейцария в София Ролф От.

Професор Мартин Вечев подчерта, че България е една от малкото държави, които разработват собствена чатбот платформа на национален език и информация от която остава у нас и не зависи от чужди корпорации. Това прави страната ни потенциален технологичен лидер, способен не само да консумира, но и да създава водещи технологии.

Според Вечев BgGPT ще бъде напълно отворен и безплатен ресурс, базиран на обширен лингвистичен корпус от над 3 милиарда думи и фрази, като се очаква да развива своите възможности в бъдеще. Първоначално предимство за използване ще имат научни и обществени организации, които могат да се регистрират предварително и да го използват преди официалното пускане на 3 март.

“България още от 2020 година на правителствено ниво осъзнала важността от развитие на такава технология, като разработването й по същество започнало през 2022 по времето на кабинета “Петков”, посочи премиерът Денков и похвали учените, стоящи зад създаването на платформата. 

На събитието разработчиците демонстрираха функционалността на BgGPT, отговаряйки на въпроси като “как се прави таратор?” и “какво можем да работим, след като завършим журналистика?”. Въпреки това програмата не намери отговор на въпрос относно ротацията на правителството през март. 

Също така беше обявено, че държавата ще финансира изграждането на изчислителен център за разработка на изкуствен интелект от бюджета за 2024 г., за да продължи развитието на подобни технологии. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми