Станаха известни имената на кандидатите за гуверньора на Българската народната банка 

За длъжността на ръководител на народната банка ще се борят трима претенденти.  Сред тях са: настоящия гуверньор Димитър Радев от коалицията ГЕРБ – СДС, който кандидатства за втори мандат; финансист Любомир Христов от партия “Възраждане” и банкер Николай Каварджиклиев от БСП.

От позицията на бъдещия гуверньор зависи скорост и направлението за развитието на България.

Димитър Радев още от времето на първия си мандат подчерта въвеждането на еврото като своя основен приоритет. През неговото управление България стана член на ERM II – механизма на обменните курсове, известен също като “предверието” на еврозоната. А през 11 юли 2020 г. нашата държава заедно с Хърватия се присъедини към механизма като първа кандидатка и влезе в тясно сътрудничество с банковия съюз. 

Любомир Христов, който е финансов експерт и преподавател, придържа се към позицията, че за България още е рано да въвежда еврото. Това е в съответствие с предложението за референдум от партията “Възраждане”, в който те поставят въпроса за запазване на лева като валута до 2043 година. 

Не е известна пряката позиция относно еврото на третия кандидат, Николай Каварджиклиев, банкер с дългогодишен опит в една от големите банки в България. Но сред членовете на БСП, които го номинираха, съществува мнение, че държавата не трябва да бърза в този процес. 

Позицията по въпроса за въвеждането на еврото е ключова за поста на гуверньор. Индикативната дата за влизането на България като 21-ви член на еврозоната е през 2025 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *