Спорният инцидент: Украйна твърди за руски дронове в Румъния, но румънците отричат това

Украйна съобщи, че руските дронове са паднали и са експлодирали на територията на Румъния, членка на НАТО, по време на нощна атака от 3 на 4 септември срещу украинската пристанищна инфраструктура на река Дунав. Обаче Румънското правителство настойчиво отхвърля тази информация, информира “Ройтерс”.

Според агенцията, засега няма възможност независимо да се потвърди нито едно от двете твърдения по този въпрос. Москва редовно извършва далечни въздушни атаки в Украйна близо до границите ѝ с Румъния.

Говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко в социалните мрежи обяви, че по време на масивна руска атака близо до пристанището Измаил, руски дронове “Шахед” са преминали границата с Румъния и са взривили на територията ѝ.

“Това е още едно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните – членки на НАТО”, добави той. 

Николенко публикува снимка, на която се виждат пламъците от експлозията на другия бряг на река Дунав, разделящата Одеска област в Украйна и румънската територия.

Румънското министерство на отбраната обаче категорично отрече украинската версия.

Началникът на кабинета на украинския президент Андрий Ермак подчерта необходимостта от повече доставки на модерни противовъздушни системи и голям обсег други оръжия. По неговите думи, това ще помогне да се ускори деокупацията на украинските територий, тъй като “… русията трябва да бъде победена на полето на битка”.

Напомняме, че през дунавските пристанища Рени и Измаил се изнасяше около четвърт от украинското зърно, преди Русия да се оттегли от договорената посредством ООН сделка, гарантираща безопасния преминаване на украински кораби с зърно през Черно море. След този инцидент пристанищата на Дунав станаха основен маршрут за износ от Украйна, като зърното се транспортира с баржи до румънското черноморско пристанище в Констанца.

Важно е да се забележи, че нощната атака срещу украинската пристанищна инфраструктура се случи с часове преди планираните разговори между руския президент Владимир Путин и турския президент Тайип Ердоган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми