Според МОСВ има заплахи за нови наводнения

Вследствие на силните валежи опасност от възникване на проливни наводнения в басейните на реките Искър, Марица и Места, информират представители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Предупреждението се отнася за водосбора на река Искър (конкретно река Удрина), за река Марица (река Крива) и за река Места (река Бяла Места). Също така очакват са краткотрайни повишения на водните нива в горните части на басейните на реките, протичащи западно от река Янтра, в планинските притоци на река Марица и в Западнобеломорския басейн, както подчертават от МОСВ. Повишенията ще бъдат по-забележими в планинските райони на басейните.

Както припомняме, през месец юли силни бури, придружени от ураганен вятър, множество гръмотевични проявления и интензивни дъждове засегнаха Северозападна България. Проливните дъждове валяха в градовете като Враца, Монтана, Лом, Козлодуй, Брегово, Белоградчик и Видин, с порой и в Търговище. В Харманли също се разрази страшна буря с много силен дъжд, като се регистрираха паднали дървета, покриви, както и премазани автомобили.

Туристическите условия в планините също са неблагоприятни, според информация от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е мъгливо и валежите продължават. Температурите се движат между 10 и 15 градуса. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми