Спор около безплатното саниране на жилища: Протести и съмнения в нечестно класиране.

Спорът около последния етап на безплатното саниране на жилищни сгради продължава да се разраства, въпреки опитите на регионалното министерство да успокои общественото недоволство. Макар да са предприети стъпки за успокоение на страстите, съмненията и обвиненията за нечестно класиране на блоковете, които ще получат 100% финансиране за енергийно обновяване, продължават да се увеличават, съобщава “Focus News”.

Драмата започна точно преди Коледа, когато беше обявен списъкът на одобрените блокове за финансиране в последния етап на безплатното саниране. От 3089 кандидатствали сгради, само 756 или едва 25% бяха одобрени. Въпреки че финансирането за енергийно обновяване ще продължи, собствениците вече трябва да покриват част от разходите със собствени средства. Този факт допринесе за засилване на обществените протести, като собствениците на неуспешните 75% блокове изразяват яд и смятат, че класирането е подложено на влияние.

Сдруженията на собственици и кметове активно изразяват несъгласие с “субективните фактори” в регионалното министерство и поставят под съмнение работата на комисията, която е оценявала заявките за саниране. Някои твърдят, че конкурентни общини са влияли в комбинация с обследващи фирми, като са увеличили показателите, които повишават общия бал при класирането. В същото време, обследващите фирми твърдят, че някои общини са завишавали необосновано необходимите инвестиции за енергийно обновяване, което е довело до отхвърляне на техните проекти.

Протестите срещу подбора на проекти за саниране не спират. Кметът на Благоевград Методи Байкушев и кметът на Димитровград Иво Димов изпратиха възражения на сдружения на собственици с отхвърлени проекти. Кметът на Русе Пенчо Милков също изразява недоволство и настоява за ревизия на класирането. Националният омбудсман Диана Ковачева получава жалби от сдружения на собственици в различни градове на страната.

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков се опитва да утеши обществото, уверявайки, че оценките не могат да бъдат манипулирани, тъй като има ясни критерии, които компютърът използва за класификацията на сградите. Въпреки това, общественото недоволство продължава да се увеличава, а министърът предупреждава, че може да има неточни сертификати за енергиен одит. Сертификатите за 1217 проекта, които са декларирани като постигнали най-високия клас A за енергийна ефективност, са предадени за проверка на Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Ако се установи, че данните в сертификатите не съответстват на реалността, ще бъдат направени корекции в оценките за съответните сгради и ще бъдат наложени санкции.

Въпреки уверенията на министъра, общественото недоволство се засилва, и решението на този етап от санирането остава неясно. Ясно е обаче, че при следващите мерки за енергийна ефективност е необходима пълна промяна на процедурите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *