,

Спиране на сертификатите и тестовете за COVID-19

От днес, 4 юли 2023 г., сертификатите за преболедуване и отрицателен тест за COVID-19 ще бъдат премахнати. Тази промяна идва след заповед на министъра на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Единствените документи, които ще продължат да бъдат генерирани на сайта на Националната здравноинформационна система – his.bg, са сертификатите за ваксинация. Все още ще бъде възможно да се издават медицински документи от лечебните заведения с информация за лабораторни изследвания или преболедуване на COVID-19, когато това е необходимо за конкретни цели.

Мотивите зад тази промяна са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването, в раздела “Заповеди, правилници и инструкции” под Заповед № РД-01-368/03.07.2023.

Също така, на сайта на Министерството на здравеопазването и на Портала за обществена консултация е публикуван Проект на Закон за изменение на Закона за здравето. С предложените промени се предвижда отпадане на задължителната изолация за лица, болни от COVID-19, както и за контактните лица, заразени с вируса. Това е стъпка към по-нормализиран режим на живот в условията на пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *