“Спешната помощ” е задължена да пренасяне трудноподвижни пациенти до линейката

Здравният министър Христо Хинков заяви, че “спешната помощ” е отговорна за пренасянето на спешни пациенти, които са затруднени в движението си и трябва да бъдат превозени от дома си до болната линейка. 

Това е неговия отговор на въпрос, зададен от депутат от ИТН Тошко Йорданов, относно това, че често тези пациенти се налага да се справят сами или с помощта на други хора, вместо спешният медицински екип да се грижи за тях. Тошко Йорданов първо се опитал да се консултира с министерството чрез горещата линия, където му казаха, че пренасянето на трудноподвижни пациенти до болната линейка е отговорност на близките им и дори му предлагожиха да потърси помощ от съседните жилищни блокове.

Според министъра Хинков, стандартът изисква всяка болнична линейка да разполага със задължително оборудване, включително сгъваема носилка тип “столче” с плъзгачи. Този тип носилка позволява на медицинския екип да пренесе трудноподвижен пациент до линейката. Министърът пояснява, че всеки екип за спешна медицинска помощ, който изпращат по адреси, следва да бъде в състояние да справи ситуацията с трудноподвижни пациенти. Ако възникнат затруднения, екипът може да потърси помощ от местната координационна централа.

Относно съвета, който здравният служител на горещата линия е предоставил, здравният министър предлага да се търсят съвети и насоки от здравното министерство, вместо от горещата линия. Този факт подчертава интереса за това защо горещата линия, която би трябвало да бъде използвана за бързи отговори на здравни въпроси, не предоставя правилни съвети в този случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми