,

Спектакли, концерти, филмова прожекция и среща с лауреатка на Нобелова премия по литература – ето какво ви очаква на “Аполония” в Созопол днес

На шестия ден на празниците на изкуствата “Аполония” в Созопол гостите ги очаква много изкуство, включително музика, филми, театър и литература. Фестивалът стартира на 28 август и ще продължи до 5 септември.

Програмата за днес, 2 септември, започва в 18:30 часа, когато в читалището “Отец Паисий” ще се изпълни спектакълът “Отблизо” под режисурата на Елица Йовчева. Представлението е част от репертоара на Драматичния театър в Пловдив с участие на актьорите Климентина Фърцова, Радина Думанян, Стилиян Стоянов и Тодор Дърлянов.

В 19:00 часа започват още две интересни събития. Първото е концерт “Звуци на романтизма” в Археологическия музей, където ще се изявят Лия Петрова (цигулка), Румен Цветков (виола, Александър Сомов (виолончело), Маргарита Калчева (контрабас) и Людмил Ангелов (пиано).

Второто събите, което ще се проведе в същото време, но в Художествената галерия, е среща със Светлана Алексиевич. Тя е беларуска журналистка и писателка, удостоена с Нобелова награда за литература през 2015 година. Алексиевич създава своите повествования, базирани на интервюта със свидетелите на важни исторически събития в СССР, включително Втората световна война, Съветско-Афганската война, разпадането на СССР и аварията в АЕЦ Чернобил.

От 20:00 часа в Лятното кино на Созопол ще бъде излъчен филмът “Чалга” на режисьора Мариан Вълев. Този филм разказва историята на двадесетгодишно момиче от Перник, чиято мечта е да стане известна певица. “Чалга” бе заснет изцяло с мобилен телефон и се превърна в най-гледания български филм през тази година.

Програмата на “Аполония” за 2 септември ще завърши с концерт на Мария Илиева, който започва в 21:00 часа в амфитеатъра на Созопол.

Събитията на фестивала ще продължат и на 3 септември, когато са планирани два концерта – дуо китари с Магдалена Калчева и Теодор Грозданов, както и изпълнение от първия български танго оркестър. Програмата включва също представлението “О, щастливи дни”, както и майсторски клас и среща с Георги Господинов. За цялата програма на “Аполония” можете да намерите информация тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми