София кандидатства за звание на Световна столица на книгата на ЮНЕСКО

София се стреми да се утвърди като световна столица на книгата с подкрепата на ЮНЕСКО. Тази амбициозна инициатива обединява усилията на Асоциацията “Българска книга” (АБК), Столичния общински съвет и Министерството на културата.

Предложението София да стане кандидат за световна столица на книгата бе обявено по време на откриването на 11-ото издание на “Алея на книгата” в София от председателката на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева, след като тя даде старт на събитието заедно с премиерът Николай Денков. Мероприятието събра представители от издателската индустрия, работодателите и представители на държавните и общински институции, които обединиха усилията си около насърчаването на грамотността, защитата на авторското право и трансформирането на инициативата #КаузаГРАМОТНОСТ на Асоциация “Българска книга” в национална програма с необходимото финансиране.

Премиерът Николай Денков подчерта, че книгите няма как да се противопоставят на иновациите. Той отбеляза, че българските автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Милен Русков показват, че българската литература и изкуство са по-живи от всякога и трябва да бъдат интегрирани в образователната система на страната.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Васил Велев, призова към борба срещу функционалната неграмотност сред българските тийнейджъри, като подчерта необходимостта да се приближим до образователните стандарти на ЮНЕСКО и да започнем този процес преди приемането на новия бюджет.

Надя Младенова, началник на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, чийто патронаж подкрепя инициативата #КаузаГРАМОТНОСТ, изтъкна, че е необходима по-целенасочена държавна политика в областта на книгоиздаването.

В поздравителното си обръщение към организаторите на “Алея на книгата”, вицепремиерът Мария Габриел припомни, че книгата остава незаменимо средство за личното и културно обогатяване.

Напомняме, че от днес до неделя, на булевард “Витоша” и в част от градинката пред НДК 144 издателства ще представят своите книги в 58 шатри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *