Смут по пригожински: последствия от “турнето” на “Вагнер” по територията на РФ

Кремъл все още се разминава с “турнето” на Пригожин из Русия. За това свидетелстват както вътрешните служби на РФ, така и разузнаването на Великобритания. „През последните дни започна да се формира временно споразумение за по-нататъшната съдба на групировката. На 12 юли Министерство на отбраната на Русия съобщи, че “Вагнер” е предал над 2000 единици военна техника, включително танкове. Към 15 юли малък контингент от бойци на Вагнер вече е на лагер в Беларус“, се казва в съобщение на британското министерство. В същото време някои, свързани с групировката, групи в социалните мрежи възобновиха работата си, акцентирайки върху дейността в Африка. 

Освен това руският външен министър Сергей Лавров заяви, че африканските страни, които са имали работа с Вагнер, не са изпаднали в паника след въстанието, тъй като то няма да промени отношенията на Русия с тях. Той посочи, че в ЦАР като инструктори работят няколкостотин руски военнослужещи, влизащи в състава на групата “Вагнер”, и каза: “Тази работа, разбира се, ще бъде продължена”.

Да се вярва на думите на Лавров е трудно, така че не е необходимо да се приема на 100%, че „сътрудничеството“ на РФ с африканските страни не включва тероризиране на местното население с цел рекет или добив на ресурси. Между другото, за тероризма. Терористът Игор Стрелков-Гиркин коментира видеоклипове на колони на Вагнер под черни знамена “с леко модернизирана емблема на дивизията СС “Тотенкопф”. 

Гиркин коментира в телеграм канала си: „Сред последните има много доброволци, които не намериха друга възможност да участват в защитата на Отечеството, както и такива, които търсят най-ефективното използване на техните сили и умения в текущата война. Има и значителен брой ветерани от „сирийската“ и „африканската“ кампании, които воюват в състава на „Вагнер“ просто защото ЧВК стана „техният дом“. Докато Вагнер се биеше за Русия, можеше да си затваряме очите за негатива в неговата „идеология“ („Нашият бизнес е смъртта и бизнесът върви добре“, „Най-добрите в ада“ и т.н., заедно със символиката на СС) – отбелязва Гиркин.

Ето така работи всичко в Русия – ако нещо е изгодно за Путин, нека войниците да носят символите на злодеите от времената на Третия райх – няма да ги смятат за “неонацисти” и “убийци”. Но мирните украинци и техните деца – те, според идеологията на Кремъл, са „съвременната вълна на кървавия нацизъм“. 

След бунта на Пригожин обаче, Путин реши да не изпуща просто ей така обучените наемници терористи. Руският диктатор създаде “разкол” между високопоставени терористи от кремълската, така наречена, ЧВК “Вагнер” и нейния собственик Евгений Пригожин, като предложи те да бъдат ръководени от наемника Андрей Трошев. За това пише CNN. 

Путин твърди, че се е срещнал с няколко десетки “вагнеровци” и техния шеф, олигарха Евгений Пригожин, пет дни след катастрофалния им „бунт“ на 24 юни. Според диктатора той е предложил на бойците няколко варианта за „устройване на работа“, включително под ръководството на техния непосредствен командир Седой (позивната на Андрей Трошев).

CNN съобщава, че според западните санкционни списъци Трошев е руски полковник в оставка, един от основателите и изпълнителен директор на ЧВК Вагнер. Роден е през април 1953 г. в Ленинград. По данни на ЕС Трошев е участвал пряко във военните действия на “вагнеровците” в Сирия и е “имал решаващ принос във военните операции на режима на сирийския диктатор Башар Асад”. В санкционните документи на Обединеното кралство се казва още, че Трошев е бил изпълнителен директор на Вагнер, подкрепял е сирийския режим и е репресирал цивилни в Сирия. Трошев е свързан с основателя на Вагнер Дмитрий Уткин и командирите на терористите Александър Кузнецов и Андрей Богатов. 

На пръв поглед е учудващо защо Путин отново ще се свързва с тези, които искат краха на неговия режим? Освен факта, че Кремъл хронично се страхува от нов метеж, той не губи надеждата да посее паника в Европа. Началникът на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Андрей Картаполов заяви в ефира на руска телевизия, че ЧВК Вагнер е изпратена в Беларус „не само и не толкова“ за да обучава беларуските въоръжени сили, както беше съобщено по-рано. „Има един такъв Сувалски коридор… И този Сувалски коридор, в случай на нещо, ни е много нужен“, каза Картаполов.

„Става дума за това, че е готов ударен юмрук, който ще превземе за броени часове този нещастен коридор“ – заяви депутатът, цитиран от BILD. 

Сувалският коридор е сухопътен коридор между Беларус и Калининградска област на РФ, кръстен на разположения на него полски град Сувалки. Руските пропагандисти го споменават поради факта, че хипотетичното превземане на тази територия би свързало Калининградска област и Беларус, „отрязвайки“ Литва, Естония и Латвия от останалите страни от НАТО. 

Подобна новина обаче трябва да се възприема и като опит да се отклони погледа от проблемите в РФ: походът на Пригожин срещу Москва трябва да се разглежда като начало на кулминацията в процеса на трансформация на сегашния режим в Руската Федерация. С изпращането на Вагнер в Беларус нищо не завършва – това е само началото. В Русия ще има още метежи. Няма защо да се отрича, че скоро, отново след няколкостотин години, светът пак ще види Москва в пламъци – и тя пак ще бъде запалена от ръцете на руснаците. За цивилизованите европейски страни е трудно да си представят дори, колко неспокойна е сега Русия.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *