Смениха се управителите на Агенцията за социалното подпомагане и Агенцията по заетостта 

Социалната министърка Иванка Шалапатова направи рокада в ръководството на две ключови агенции към Министерството на труда и социалната политика (МТСП). След назначаването на временна управа на Агенцията по заетостта преди (АЗП) няколко дни, днес тя смени и изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Надя Танева беше назначена за новия изпълнителен директор. Тя вече ръководила Дирекция “Социално подпомагане” в Пловдив от 13 години и е имала опит и като общински съветник в града. В биографията ѝ се посочва, че е сред учредителите на ГЕРБ.

Министерството на труда и социалната политика обяснява, че тази промяна е част от новата визия на ръководството за ефективно управление на Агенцията за социално подпомагане и реформиране на цялата системата.

АСП има важни задачи, свързани с предоставянето на плащания към хора с увреждания, социално слаби граждани, еднократни помощи за ученици, пари за спешни нужди и др. От юни бяха въведени първите големи промени в системата за социално подпомагане – нови критерии и размер на помощите. Според бюджетните заявки за 2024 година, задачите на агенцията ще се увеличат още повече, тъй като Министерството на финансите планира да предостави нов вид социална добавка за пенсионерите под линията на бедност.

Седмица преди това беше освободено и ръководството на Агенцията по заетостта с формулировка “нова визия за по-ефективно управление”. На временна изпълняваща длъжност изпълнителна директорка беше поставена Милена Георгиева. Според МТСП, нейният основен приоритет ще бъде ускоряването на изпълнението на мерките за развитие на пазара на труда, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост. Георгиева била заместник изпълнителен директор на агенцията от 7 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми