Синият контролен талон излиза от употреба след 3 дни

В “Държавния вестник” днес бе публикувана законова поправка, която води до премахването на Синия контролен талон, като излишен документ. Народното събрание преди няколко дни одобри необходимите промени в Закона за движение по пътищата, които ще дадат възможност на шофьорите да се освободят от тази хартиена форма.

Досега Синият талон бе задължително приложение към шофьорската книжка и съдържаше информация за контролните точки на водача. При установени нарушения, Контрол на автомобилния транспорт отнемаше съответния брой точки, като в някои случаи това могло да доведе до губене на правото да карат автомобил. Сега обаче, с националния електронен регистър и оборудването на пътните полицаи с таблети за достъп до него, хартиените документи станаха изцяло ненужни. Всички данни вече са централизирани в електронна система и проверките, както и актуализациите на информацията, ще се извършват само чрез електронния път.

Тази промяна ще освободи шофьорите от задължението да заплащат такса за издаване на Синия талон в МВР. До момента, министерството събираше по 2 лв.за всяко издадено такова допълнение към шофьорската книжка.

Въпреки одобрената промяна, шофьорите все още трябва да изчакат до понеделник, преди да могат да изхвърлят талона, тъй като тя влиза в сила след 3 дни от обнародването й в “Държавния вестник”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми