Шевици от цялата България се събират в Самоводене за годишния “Фестивал на шевицата”

Тазгодишното издание на “Фестивал на шевицата” ще се проведе в търновското село Самоводене, съобщават организаторите. Форумът ще се състои в следващия уикенд, на 24 и 25 юни, под мотото “Хлябът в българската обредност – общият символен език с везбата”.

Официалното откриване на фестивала ще се състои в събота, на 24-ти юни, в 10:00 часа на сцената пред местното читалище. Организаторите са приготвили над 12 изложби, които ще представят различни аспекти на шевиците, включително шевични фрагменти, накити, аксесоари към традиционното българско облекло, битови възглавници, престилки и басмаджийници. За любителите на везбеното творчество ще има и работилница, където те могат да се проявят. На сцената ще бъдат представени множество танцови школи и самодейни състави, а автентичните носии ще бъдат представени в ревю. За тези, които се интересуват от историята и теорията на шевицата, ще бъдат организирани лекции, на които ще бъдат представени етнографски материали и книги.

Гостите на фестивала ще имат възможността да посетят и етнографския музей “Маслянкови и синове” и храма “Света Ирина” в село Самоводене, които ще бъдат специално отворени за събитието.

Преди самия фестивал, на 23 юни, петък, от 9:00 часа, ще се проведе и организирано бране на билки, последвано от поход до Хотнишкия водопад.

Фестивалът се организира от Фондация “История в шевици” с подкрепата на Община Велико Търново и Граждански Инициативен Комитет “Обединение за Самоводене”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *