Северна Македония за трети път от 2022 година експулсира руските дипломати

Според информация от ИА “Франс прес”, Северна Македония изгони още трима руски дипломати. Това е третият път, в който страната предприема подобна стъпка, след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

На 12 септември, посланикът на Руската федерация в Скопие, Сергей Баздникин, получи съобщение, че трима от неговите сътрудници са били обявени за персона нон грата и се налага да напуснат страната. Македонското външно министерство поясни, че това решение беше взето след информация от компетентни институции, свързана с нарушения на Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Припомняме, че тази балканска държава вече е експулсирала руски дипломати два пъти преди това, след началото на войната в Украйна. През март на текущата година бяха изгонени петима руски дипломати, а след месец на още шестима беше наредено да напуснат страната.

През март 2020 г. Северна Македония се присъедини като член на НАТО и в момента работи към членство в Европейския съюз. След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., тя последва ЕС в налагането на санкции срещу Москва и официално определи Русия като “враждебна държава”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *