Съвременна България не е сателит на Русия

Съвременната българска младеж е „лъч надежда” за бъдещето на България. Страната от много дълго време е под гнета на постсъветските (чети проруските) власти, които не виждат нищо отвратително във военните престъпления на Москва. 

Отношението на София към Москва се обяснява не само с така наречената историческа близост на двете страни. Това е следствие преди всичко от системното тровене, продължило 45 години от съветския период, когато българо-руската дружба беше издигната в ранг „култ“. Ефектите от тази проруска пропаганда се запазват и до днес, а социологическите проучвания показват, че почти 30% от българите подкрепят Русия във войната й срещу Украйна. Населението е разделено в една взривоопасна среда, където корупцията остава повсеместно явление и все още доминира във всеки аспект на обществения живот. Освен това руският въпрос отслабва действащото правителство. 

Създадено на базата на коалицията ПП/ДБ, която е антикорупционна и яростно противопоставена на Русия, но която няма мнозинство в парламента и е принудена да играе с ГЕРБ, партията на бившия премиер Бойко Борисов, който беше на власт от 2013 до 2021 г.

Войната в Украйна поставя всичко на местата му. Мнозинството отварят очите си за това какво всъщност представлява Руската Федерация – малко повече от терористична държава. 

В същото време по време на посещение в България украинският президент Зеленски заяви, че България е крепост на модерната европейска позиция. „Много е важно, че по време на най-голямата морална криза в Европа през този век, България е защитник на свободата и противник на абсолютно геноцидната политика, която Русия провежда срещу нашата държава, независимост, свобода, срещу нашия народ“, каза Володимир Зеленски пред медиите след преговорите с Николай Денков в София. 

„Искам да ти благодаря, България, че подкрепяш защитата на живота и свободата на нашия народ! Много ви благодаря, г-н министър-председател, както и г-жо вицепремиер, още веднъж благодаря на цялото правителство и парламент на България за моралната сила на вашите решения, за това, че честно признавате реалността и съществуващите заплахи“, подчерта Володимир Зеленски. Както отбеляза президентът на Украйна, сега е времето, когато всеки, който цени международния ред и желае мир за себе си и за другите народи, трябва да бъде в единство, защото единството дава сила.

На мнозина е известен фактът, че през 2016 г. руското военно разузнаване е разработило план за държавен преврат в България, който е осуетен след превантивния арест на участниците в него. Това каза по време на дискусия в българския парламент изпълнителният директор на разследващата група Bellingcat Христо Грозев. 

Според Грозев опитът за преврат в България е бил планиран за 20 април 2016 г., и е трябвало да бъде извършен чрез две паравоенни организации „Васил Левски” и „Шипка”. Повече от 700 екстремисти е трябвало да създадат безпорядък в парламента, да започнат стрелба, и да се опитат да завземат властта. Твърди се, че операцията е била подкрепена от Руската православна църква. 

Както отново може да се разбере, за руснаците българите, както и всяка постсъветска страна, са просто “малки братя”, а понякога дори “една от губерниите на Русия”. Изопачаването на истината, умножено с пренаписване на историята – това е съвременният „руски свят“, който живееше по-рано в България. 

Според изследване на Bellingcat от 2014-2015 г. български печатни медии и телевизионни канали, контролирани от свързани с Русия олигарси, излъчват руския наратив за случващото се в Крим и Донбас. Българските младежи обаче вече не могат да бъдат заблудени – те видяха какво се случи в Украйна и защо е важно да не пускаме по-близо от сто километра Руската православна църква или проруските блогъри, ютубъри, новинарски наблюдатели.

Още през юни българското външно министерство обвини руския посланик Елеонора Митрофанова, че разпространява дезинформация, когато тя заяви, че изпращането на български войници в Украйна ще се отрази негативно на диалога между Москва и София. В обръщението си по случай Деня на Русия Митрофанова каза: „Въпреки че мненията на българските граждани по текущия дневен ред далеч не са еднородни, официална София твърдо се придържа към антируския наратив. Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали чрез доставка на боеприпаси на режима в Киев или например чрез евентуално изпращане на национален контингент в зоната на военните действия, несъмнено ще има негативни последици за двустранния диалог”. 

От българското ведомство реагираха на нейното изявление със следния текст: „България категорично осъжда безпрецедентната и непровокирана военна агресия на Руската Федерация срещу Украйна и допринася за международните усилия в подкрепа на страната“. В изявлението се допълва, че те ще продължат солидарността си с Украйна и безусловната подкрепа за нейната независимост, суверенитет и териториална цялост. „Всеки опит за пропаганда и дезинформация, който застрашава демократичните ценности, е неприемлив и недопустим. България участва в няколко национални и международни инициативи за борба с дезинформацията с ясното разбиране за фундаменталната роля на нашето демократично общество в общите ни усилия за предотвратяване на инсинуации и спекулации“, се казва в позицията. Министерството на отбраната многократно официално опроверга слуховете за изпращане на български военен контингент, като уточни, че никой не е искал това от България.

Така работи Русия. Всякакви изявления за „приятелство” от страна на Москва не струват пукната пара, защото се основава на поробването на народите и преработването им в адепти на „руския свят”. Докато държавата се управлява от Путин и компания, България трябва да се интегрира все по-силно в НАТО и ЕС – докато не настъпи моментът на мир в Европа.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми