Сътрудничеството между двамата световни изгнаници се засилва: Русия получава ракети от КНДР и шантажира Запада с  ядрени оръжия 

Реалистичният анализ на развитието на войната на Русия срещу Украйна показва, че РФ окончателно е затънала в кървава позиционна война, от която не може да намери изход. Във връзка  с това терористичната държава отново засили ракетния терор срещу гражданското население на Украйна.

Само от началото на 2024 година по време на новогодишните празници руските войски извършиха две масирани ракетни атаки по жилищните сгради, болниците и училищата. Наред с това вече е известно, че в нападенията са били използвани балистични ракети, получени от Русия от складовете на КНДР.  По- специално американското разузнаване съобщи за поне три случая (на 29 декември, 2 и 6 януари т.г.) на вероятно използване на севернокорейски балистични ракети срещу Украйна от страна на Руската федерация. След това няколко държави, начело със Съединените щати, обвиниха Русия, че тя “злоупотребява с положението си” на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. 

Въпреки че официална Москва и Пхенян многократно отричаха доставката на севернокорейски оръжия за Русия, Генералната прокуратура на Украйна обяви, че е получила първите доказателства за възможното използване на ракети от КНДР от руските терористични сили. В частност според изявлението на генералния прокурор на Украйна Андрий Костин севернокорейски ракети са били регистрирани по време обстрела на Харкив на 2 януари.

Реагирайки на тази информация, Държавният департамент на САЩ обяви за налагане на допълнителни санкции срещу руски юридически и физически лица, които евентуално са участвали в доставката и изпитанията на балистични ракети от КНДР. Също така според изявлението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен Америка е готова без колебание да засили санкционния натиск върху двете държави.

В същото време колективният Запад все повече разбира необходимостта от снабдяване на Украйна със съвременни ракети с голям обсег, което ще ѝ помогне по-добре да се противопоставя на руския ракетен терор. В момента дискусията по този въпрос се води все по-активно. 

Русия, осъзнавайки своята слабост и безсилие във военно отношение, се опитва да предотврати този процес чрез ядрен шантаж. Например бившият президент на Руската федерация и рупорът на Кремъл от страна на властите Дмитрий Медведев заяви, че в случай, ако Западът предостави на Украйна ракети с голям обсег, РФ ще използва ядрено оръжие.

Обаче на всички е ясно, че ядреният шантаж от страна на Кремъл не трябва да се отразява на подкрепата на Запада за Украйна, а санкциите и международната изолация на Русия трябва да бъдат засилени.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *