,

САЩ: Китай помага на Русия във войната срещу Украйна

Продажбите на различно оборудване и технологии от Китай за Русия са се увеличили значително според анализ на данни на САЩ. Тези продукти включват металорежещи машини, микроелектроника и други компоненти, които РФ използва за производството на въоръжението си като ракети, танкове и самолети, използвани в бойните действия срещу Украйна. 

Двама високопоставени служители от администрацията на президента Байдън, които анонимно споделиха информация, отбелязаха, че през 2023 г. около 90% от микроелектрониката, използвана в Русия за производство на военна техника, са били произведени в Китай. Освен това около 70 % от вноса на металорежещи машини в РФ на стойност около 900 млн. долара през последното тримесечие на 2023 г. също са били доставени от Китай.

По информация на държавни служители, китайски и руски компании работят върху съвместно производство на безпилотни летателни апарати на територията на Русия, а китайски компании вероятно снабдяват РФ с нитроцелулоза, необходима за производството на ракети.

Китайските компании Wuhan Global Sensor Technology Co., Wuhan Tongsheng Technology Co. Ltd. и Hikvision доставят оптични компоненти, използвани в руските танкове и бронирани превозни средства. Също така стана известно, че Русия е получила военна оптика, произведена от китайските фирми iRay Technology и North China Electro-Optics Research Institute, и че Китай е предоставил на РФ двигатели за дронове и турбореактивни двигатели за крилати ракети.

Вносът на полупроводници е скочил от 200 млн. долара през 2021 г. на повече от 500 млн. долара през 2022 г., според руски митнически данни, анализирани от Фондация “Свободна Русия”, група за защита на гражданското общество.

Пекин също така работи с Русия за подобряване на нейните сателитни и други космически възможности, за да ги използва в Украйна . По думите на длъжностните лица това може в дългосрочен план да увеличи заплахата, която Руската федерация представлява за цяла Европа. Позовавайки се на разузнавателни данни, служителите казват, че САЩ са установили, че Китай предоставя на Русия и снимки от нейната война срещу Украйна. 

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да пътува до Китай за преговори този месец. По-рано президентът Джо Байдън директно изрази опасенията си пред китайския президент Си Дзинпин, че Пекин косвено подкрепя военните усилия на Русия.

Въпреки че Китай не е предоставял пряка смъртоносна военна подкрепа на страната агресор, той я подкрепя дипломатически, обвинявайки Запада, че е провокирал решението на руския президент Владимир Путин да започне война. Китай също така се въздържа да нарече войната “инвазия” от уважение към Кремъл, отбелязва АП.

Увеличаването на военната помощ на Украйна и налагането на нови санкции срещу Русия са необходими стъпки, за да се гарантира сигурността и да се възпрат агресивните действия на страната. Китай, макар и да не предоставя пряка военна подкрепа, доставя на Русия технологии и материали, които се използват за производството на оръжия, използвани по време на бойните действия на украинската територия. Това представлява заплаха за цяла Европа. Ето защо увеличаването на подкрепата за Украйна ще ѝ помогне да устои срещу агресията, а новите санкции срещу Русия ще допринесат за възпиране на нейните действия и натиск върху страната.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми