Санкции за престъпленията срещу Украйна са минимумът, който Русия трябва да получи

Омбудсманът на Украйна Дмитро Любинец заяви, че около 28 000 украински цивилни граждани се намират в руски плен, като около 2 000 от тях са на възраст над 65 години. Задържанията на мирни украинци започнаха веднага след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Хората бяха изпратени в центрове за предварително задържане или наказателни колонии без обвинения, разследвания, съдебни процеси или дати за освобождаване.

Русия използва цивилните заложници като елемент на терор срещу мирното население във временно окупираните територии (ВТО) на Украйна. Освен това РФ не осигурява безпрепятствен достъп до затворниците на представителите на ООН и Червения кръст. 

В уреждането на този проблем е ангажирано  Главното управление на разузнаването (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна. Според представителя на ГУР Андрий Юсов украинската страна се опитва да върне своите граждани, държани като пленници от страната агресор, и обменът не е единствения инструмент. “В случая с цивилните граждани това е още повече. Защото, ако говорим за самия факт за размяна на цивилни, това е някаква пиратска и терористична практика от Средновековието. Това би означавало, че Украйна ще трябва да нахлуе в Брянска област, да завземе няколко цивилни района там и след това да извърши масов обмен”, каза Юсов. Представителят на ГУР подчерта, че за разлика от терористичната Русия, украинската страна няма да вземе за заложници руски цивилни граждани.

“Затова всичките сведения се събират под прикритието на правоохранителна дейност – т. нар. мерки за борба с тероризма, мерки за филтриране. В действителност се извършват масови репресии срещу местното население в окупираните територии”, каза Юсов. Той уточни, че не става дума само за периода на пълномащабната инвазия, а от 2014 г. насам.

“Това включва Крим и Донбас. Много хора са в руски плен, по всеки от тях се води работа и се очакват резултати. Проблемът е, че подобни действия продължават”, заяви Юсов. По неговите думи в момента руският репресивен апарат във ВТО на Украйна действа под различни предлози, често насочени или към “докладване”, или към корупция, или към желание да се завладее чужда собственост, автомобил, недвижим имот или земя, в случая със земеделските производители. “Хората наистина се оказват в неволя. Понякога без какъвто и да е правен статут. И всичко това са военни престъпления. Информацията за тях се събира, се регистрира и, разбира се, се използва”, заключава Юсов.

Припомням, че наскоро “Би Би Си” публикува статия, в която се посочва, че в колонии и центрове за задържане в Русия и ВТО на Украйна се намират хиляди украинци, които са били лишени от свобода без обвинения, разследвания, съдебни процеси или дати за освобождаване, и е практически невъзможно те да бъдат открити. Медията е съставила списък на центровете за предварително задържане и наказателните колонии, в които са намират украински граждани. Той включва 34 институции в 17 региона на Руската федерация и два центъра за предварително задържане в окупирания Симферопол. Има украинци в затвор и в т. нар. ДНР и ЛНР, и във ВТО на Запорожка и Херсонска области.

Важно е да се отбележе, че след нахлуването в Украйна руските власти не правят разлика между военнопленници и пленени цивилни граждани. В Женевската конвенция за защита на цивилните лица по време на война обаче не се споменава нищо за възможността за пленяване на цивилни лица, а само се забранява вземането на заложници. Всичко, свързано с плена в конвенциите, се отнася изключително към военните. Според действащите международни норми цивилните лица могат да бъдат задържани само и единствено “в съответствие със законите и разпоредбите на окупационната сила”, както и с гаранция за справедлив съдебен процес.

Руската федерация често пленява цивилни само за това, че са се изказали в полза на Украйна. Руснаците не обръщат внимание на възрастта – има много случаи на заловени украинци на възраст над 80 години. Отсега РФ е възприела нова стратегия – да не връща почти никого. В същото време те се свързват с роднините както на цивилните заложници, така и на военнопленниците и се опитват да им кажат, че са готови да върнат всички и че всъщност Украйна е тази, която не иска обмен. Само поради тази причина държавата-спонсор на тероризма трябва да бъде напълно изолирана в международния план и да получи допълнителни санкции в отговор на престъпленията си срещу украинските мирни граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми