Само един начин за гласуване на изборите 2 в 1: Машина или хартия за двата вота, поясни ЦИК

Не може да гласувате с машина за единия вид избор, а за другия с хартия на изборите 2 в 1. Избирателят трябва да избере един и същ начин на гласуване и за двата вида избори, ако иска да участва в тях. Например, ако решите да гласувате с машина за българските депутати, ще трябва да използвате машината и за европейските избори. Същото важи и за хартиените бюлетини – ако изберете хартиена бюлетина, ще гласувате с нея и на двата вота. Това поясни зам.-председателят на Централната избирателната комисия (ЦИК) Росица Матева.

При машинното гласуване, на първия екран се показват две опции за гласуване – за българския парламент и за европейския. Ако желаете да вземете участие в двата вота, трябва да маркирате и двете полета. В случай ако маркирате само едно, ще бъдете попитани дали сте сигурни, като имате възможност да се върнете и поправите избора си. Ако не го направите, ще гласувате само за избрания вот, без възможност за промяна.

Матева напомни пред bTV, че вече няма разписки – има машинни бюлетини. Тя препоръчи избирателите да не бързат да дърпат разпечатаните бюлетини, за да не блокират машината. Следва да изчакате бюлетините да се разпечатат напълно, преди да ги вземете.

Тя допълни, че хартията за машините е същата, както и досега. Всички изисквания на производителя са спазени – хартията се “разролва” на половин инч, а не на един.

И още едно уточнение – при гласуване с хартиена бюлетина, можете да я сгънете по всякакъв начин, стига да не се вижда за кого е гласувано и да може да бъде поставен съответният печат от СИК.

Напомняме, че срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес, ако постоянният ви адрес е различен, изтича на 25 май. На 24-ти и 25-ти май ще има дежурни, които ще обработват заявления за гласуване, каза Матева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *