Сайтът на Народното събрание беше блокиран от руснаците поради предстоящата помощ на Украйна

Групата руски хакери NoName057(16) обяви, че са блокирали достъпа до интернет сайта на българския парламент вечер на 14 юли. Освен това пострада от атака и уеб ресурсът на пристанище Варна. В момента сайтовете вече работят.

В двата случая действията на хакерите са реакция на предстоящото вземане на решение за изпращане на Украйна стара бронирана техника, която вече не е нужна на жандармерията ни.

“България подготви за Украйна пакт със 100 единици бронирана техника. Затова сайтът на българското Народно събрание получи от нас няколкостотин хиляди DDoS-ракети”, обяснява групата в своя канал в Telegram. След това добавиха:”Победа Za нами!” (Победата е наша).

За да докажат своите действия, те публикуват снимка на блокирания сайт, върху която е добавена изображение на кафява мечка, която намига. В случая с блокирането на сайта на пристанище Варна, мечката издава рев.

Новината бе публикувана в профила на народния представител Ивайло Мирчев във Facebook, а по-късно бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обясни, че защитата срещу DDoS атаки се извършва на мрежово ниво, а не на ниво отделен сайт по сайт.

За справка, през септември миналата година компанията за киберсигурност Avast описа групата NoName057(16) като “проруски хакери, които реагират на политически събития, атакувайки проукраински компании и институции в Украйна и съседни държави като Естония, Литва, Норвегия и Полша”. Въпреки това, успехът им е само 40%, тъй като компаниите с добра киберсигурност се противопоставят на техните атаки.Според Avast, 20% от успехите, които групата приписва на себе си, не са техно дело.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *