Съединени за природата и развитието: Подписаха Хартата за устойчив туризъм в България

Днес, на 2 април, беше подписана Хартата за устойчив туризъм в България. Това е важна инициатива, подкрепена от министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, председателят на Българската туристическа камара Георги Николов, председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите в туризма Димчо Тодоров, Десислава Алексова – представител на Асоциацията на парковете в България, директорът на Института за анализи и прогнози на информационната среда в туризма Румен Драганов и директорът на мрежата за гражданско действие “БлуЛинк” Павел Антонов.

“Преди 11 години като служебен министър подех инициатива, която сега вече реализираме. Не става дума само за хотели и туристически бизнес, а за взаимодействието с природата. Смисълът да разработим Харта за устойчив туризъм в България е организациите, въвлечени в туризма, да се обединят около общи принципи на поведение. Така ще се улесни дебатът за общуването с природата, за да избегнем конфликтите, свързани с инвестиционни намерения”, заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Хартата е формулирана като етичен кодекс и след одобрението й днес остава отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни органи, институции, представители на бизнес сектора и гражданското общество. Нейната цел е да стане своеобразен “зелен” етичен кодекс за всички, които работят за устойчивия туризъм в България. Българската туристическа камара и мрежата “БлуЛинк” се ангажираха да поддържат и актуализират списъка на участниците, които са подписали Хартата.

Министърът Попов изпрати специална покана до общините в България да се присъединят към Хартата за устойчив туризъм и подчерта, че те са от изключителна важност като партньори в тази инициатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми