,

Съдбоносно решение на Байдън: Вашингтон дава зелена светлина за F-16

Президентът на САЩ Джо Байдън разреши на представители на други държави да обучават украински пилоти да управляват изтребители F-16 – съобщи заместник прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх. „Президентът даде зелена светлина за разрешаване и подкрепа на обучението“, каза представителката на Министерство на отбраната на САЩ. Тя не предостави допълнителна информация, но подчерта, че Дания и Холандия “играят водеща роля” в обучението на украински пилоти. 

На 4 август Politico, позовавайки се на неназовани американски източници, съобщи, че е определена първата група украински пилоти, които ще участват в обучението на F-16. Осем украински пилоти, свободно владеещи английски, са готови да започнат подготовката си веднага след като европейските съюзници изготвят официални планове за обучение, одобрени от Съединените щати. 

Още 20 украински пилоти с минимални познания по английски ще преминат езиково обучение във Великобритания в рамките на един месец. Общо 32 украински пилоти са предвидени за евентуално участие в програмата за обучение, но владеенето на английски остава съществена бариера.

Миналия месец САЩ заявиха, че ще позволят на европейските страни да обучават украинци на изтребители F-16, за да подсилят потенциално усилията на Украйна да се противопостави на превъзходството на Русия във въздуха. А през май Байдън съобщи на лидерите на Г-7, че САЩ ще подкрепят съвместни усилия със съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на самолети от четвърто поколение, включително F-16, въпреки че по това време не беше ясно кога ще започне това обучение. 

Преди дни Володимир Зеленски отбеляза важността на превъзходството на ВСУ в небето над Украйна и изрази надежда за скорошна доставка на американски изтребители F-16. 

Трябва да се разбере, че въздушният щит на Украйна ще гарантира сигурността на цяла Европа. Затова е много важно ВСУ да имат превъзходство в небето – заяви украинският президент в последното си обръщение. Американските изтребители F-16 ще играят важна роля в това. Очаква се обучението на украинските военни да започне през август. Самите изтребители страната ще получи не по-рано от 2024 г. 

„Ще направим всичко възможно, за да направим украинския въздушен щит по-силен. Тук, в нашето небе, можем да докажем, че терорът губи. Заедно можем да го докажем – всички партньори. Много е важна отговорната позиция на всеки един от партньорите по доставката на системи за ПВО и ракети за тях. Пълната защита от терора е необходима тука, така че по-късно да не се налага да се мисли как да се защитят други народи от него“, каза Зеленски.

Най-ключовото обаче съобщиха украинските ВВС преди няколко месеца. Руската военна авиация все още е по-напреднала в технологично отношение и е в пъти по-голяма от украинската. Освен това РФ готви нова заплаха за Украйна – управляеми бомби с тегло 1500 кг. И точно същият F-16 ще може да им противодейства.

От ВВС на Украйна обясниха, че украинските пилоти сега са заложници на старите технологии. Наличните изтребители и ракети превръщат всички мисии за пилотите в смъртоносно опасни. В Украйна има достатъчно професионалисти, за да могат част от пилотите да се обучават, а през това време останалите да изпълняват бойни задачи. 

Командващият ВВС генерал-лейтенант Микола Олешчук отбелязва, че американските F-16 ще помогнат за укрепване на защитата на ПВО. Сега ефективността на противовъздушната отбрана е 75%, останалите 25% от ракетите достигат целите си, убивайки цивилни и рушейки инфраструктурата. F-16 ще могат да унищожават ракетите, още докато се приближават до украинската граница. 

От ВВС обръщат отделно внимание на защитата срещу управляеми бомби. Руските войски все по-често използват 500 кг управляеми авиобомби по цялата линия на фронта. Има признаци, че окупаторите подготвят версии на бомби с тегло до 1500 кг. Самолетите не влизат в зоната на поразяване на украинската ПВО, а зенитно-ракетните системи не получават такива снаряди. F-16 имат в арсенала си ракети с обсег на действие до 180 км, което ще принуди руските самолети да се отдалечат още повече от фронтовата линия.

Друг аргумент в полза на F-16 са боеприпасите. Съветските ракети са малко и са слабо ефективни. Дори при достатъчен брой самолети и пилоти, в един момент украинската авиация може да остане без средства за поразяване. F-16 има огромен арсенал от всички съвременни бомби и ракети. 

Още два важни пункта са превъзходството във въздуха, както и контролът над морето. Сега руската авиация е в пъти повече от украинската и е по-напреднала технологично. Затова Украйна няма достатъчно сили, за да защити напълно въздушното пространство на фронтовата линия и цивилните в прифронтовата зона от ежедневния терор на руските окупатори. 

Всичко това обаче ще се промени в полза на Украйна веднага щом първите F-16 излетят в украинското небе


Дмитро Колев специално за ФАР  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми