,

РЗИ заяви за проблеми с питейната вода в село Сърница: наднормено е съдържанието на уран 

Водата в село Сърница в община Минерални бани е била обект на внимание поради отклонения в нейното качество за питейно-битови цели, съобщава Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково.

На 25 август РЗИ е получила протокол от 18 август, представен от ВиК-Хасково, който включва резултати от анализите на водата, предназначена за питейно-битови нужди в селото. В анализите се отбелязва, че уранът надвишава максимално допустимите нива със 36,1±3,1 µg/l, като максимално разрешената концентрация е 30 µg/l. Освен това бе установена и превишена “обща алфа-активност” – 1,096±0,60 Bq/l, спрямо контролното ниво от 0,1 Bq/l. Съгласно РЗИ, тези резултати не отговарят на изискванията на Наредба №9 за качеството на питейната вода.

Като резултат, Регионалната здравната инспекция издаде на ВиК предписание, в което се налага ограничаване на употребата на водата от населението за пиене и готвене, докато проблемът с наднорменото съдържание на уран не бъде отстранен и качеството на водата не бъде възстановено.Освен това, от ВиК се изисква да осигури доставката на питейна вода за населението в селото чрез други източници, докато проблемът не бъде коригиран.

Тази ситуация не е нова за Сърница, след като подобен проблем беше отчетен и през миналатагодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *