,

Ryanair изгони майка от самолет и я раздели с тригодишното ѝ дете

Инцидентът, в който Ryanair изгонва майка от борда на самолет и я разделя с 3-годишното дете и съпруга, вече е обект на проверка от Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГВА). Това съобщи Министерството на транспорта.

Семейството, засегнато от случилото се, се обърна към медията Nova.tv, за да сподели неприятния случай. Проблемът възникнал поради овърбукинг – ситуация, в която се продават повече билети, отколкото има налични места в самолета. В резултат на това на Йорданка Русева бе отказан достъп до полета между София и Айндховен, а на борда бяха пуснати само нейният съпруг и детето.

Г-жа Русева заяви, че е отправила жалба до Агенцията за закрила на детето, тъй като бе разрешено детето ѝ да пътува само със съпруга ѝ, който обаче не разполага с пълномощни за извозването му зад граница. В такива случаи се изисква и присъствието на двамата родители. На майката бе предложен полет за следващия ден до Айндховен, както и презаверка на билета й.

Съгласно европейските закони за правата на пътниците, когато някому бъде отказан полет, то има право на финансово обезщетение. То зависи от разстоянието на полета и в случая с г-жа Русева е в размер на 400 евро, информира ГВА.

Гражданската въздухоплавателна администрация вече се е ангажирала с разследването на случая и е взела контакт с авиокомпанията, за да установи причините за този инцидент. ГВА подчертава, че при овърбукинг се налага предоставянето на адекватна организация, която да предотврати подобни случаи на разделяне на семейства. В подобни ситуации при подбора на пътниците трябва да преобладава хуманният подход предвид административните процедури и правилата.

Съгласно европейските нормативи при овърбукинг първо превозвачът трябва да попита всички пътници дали доброволно се отказват от резервациите си, като им предостави съответните компенсации. Ако няма желаещи, операторът на авиокомпанията е отговорен да определи кои пътници да бъдат пуснати на борда, като децата и хората с ограничена подвижност имат приоритет, напомнят от ГВА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *