Руското разузнаване пусна фейк за прехвърляне на украински военнопленници в Унгария

Специалните служби на Руската федерация превъртяха през Руската православна църква историята с прехвърлянето на украински военнопленници от Закарпатската област на унгарска територия, за да компрометират украинското военно командване и политическите лидери, както и да предизвикат критики отнокно настоящата мобилизация.

Провеждането на подобни мероприятия позволява на Москва частично да балансира критиките, с които се сблъсква Будапеща по отношение на защитата на интересите на Москва във войната срещу Украйна, и в същото време предоставя на Унгария определени основания да демонстрира своята „грижа“ за Закарпатието и да засили своето медийно, политическо и социално присъствие в региона.

Това съобщава полското издание Nowiny Polskie, позовавайки се на аналитичния център Robert Lansing Institute. Анализатори коментираха съобщението на пресслужбата на Руската православна църква, което се появи на 8 юни 2023 г., че група военнопленници от Закарпатската област на Украйна е била прехвърлена в Унгария като част от предполагаемото междуцърковно сътрудничество.

„Процесът на прехвърляне на военнопленници в Украйна има всички признаци на активна информационна и психологическа операция, тъй като сега Будапеща подготвя голяма пресконференция, на която ще бъдат обсъдени въпроси на мобилизацията, военната служба и престоя в плен. Същността на това събитие е да се компрометира украинското военно командване и политически лидери, както и да се критикува текущата мобилизация. Обсъждането на тези въпроси на събитието в крайна сметка ще потвърди, че тези действия са част от сложна операция на руското разузнаване“, се казва в публикацията на RLI.

Анализаторите смятат, че целта на тази операция е да се подкрепят териториалните претенции на Унгария в Закарпатието, западната част на Украйна.

„Това косвено потвърждава предположението, че преди мащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Будапеща е можела да получи гаранции от Кремъл да прехвърли региона на Унгария. Това обяснява факта, че на 23 февруари 2022 г. Унгария прехвърли колони с военна техника към границата с Украйна. Така всъщност Будапеща може да е заинтересована от победа на Русия над Украйна, тъй като това би дало на правителството на Орбан възможност за териториална експанзия и в резултат на това ще увеличи популярността си сред националистически настроените избиратели, които подкрепят възстановяването на Унгария в рамките на граници на Трианонския договор“, пише в публикацията.

Анализаторите казват, че активното мероприятие има за цел да подобри имиджа на Будапеща в региона, който пострада значително в резултат на подкрепата на правителството на Виктор Орбан за Русия и блокирането на решенията на ЕС и НАТО в подкрепа на Украйна.

Участието на Руската православна църква в тази операция също трябва да подобри нейната позиция в Украйна, особено в Закарпатието, където клон на Руската православна църква функционира под името „Украинска православна църква“ и е забранен от местните власти като заплаха за националния сигурност.

Този случай, според RLI, отлично демонстрира как Москва въвлича Руската православна църква в разузнавателни мисии, за да използва допълнително църковните си канали за операции за влияние, играейки в интерес на други религии.

Източник: ФАКТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *