,

Руският диктатор се възмущава: “Етническият евреин Зеленски героизира нацизма”

Според думите на Путин, той бил нарекъл украинския президент Володимир Зеленски, който е от еврейски произход, “отвратителен” защото според него той подкрепял героизацията на нацизма в Украйна. Путин заяви това пред журналист от медийната компания ВГТРК на 5 септември вечерта, съобщават руски медии. 

Диктаторът каза, че “смята за важно да повтори, че западните куратори поставиха начело на Украйна етнически евреин и така прикриват античовешката същност, която е в основата на съвременната украинска държава”. 

„Това прави цялата ситуация изключително отвратителна, тъй като един етнически евреин прикрива героизирането на нацизма и прикрива онези, които някога са ръководили Холокоста в Украйна, а това е унищожаването на 1,5 милиона души. И това най-добре разбират обикновените граждани на Израел. Вижте какво пишат в интернет“, каза Путин.

Путин даде този отговор на въпрос на кореспондента на ВГТРК за Зеленски веднага след заседанието на руския организационен комитет „Победа“. По време на това събитие той изрази своята гледна точка относно смъртта на милион и половина евреи в Украйна по време на Втората световна война, като обвини за това „местните националисти и антисемити“. Путин твърди, че именно “бандеровците и техните поддръжници” са давали преки инструкции в този процес и дори германските войски на SS, според него, не са смятали за възможно да участват в тези масови репресии. 

По-рано Владимир Путин е заявявал, че Зеленски „не е евреин, а позор за еврейския народ“. Позволявайки си този обиден коментар, президентът на РФ за пореден път обвини Киев в „подкрепа на неонацизма“. След горепосочените обидни изявления, известни представители на еврейската общност реагираха на изявленията на руския лидер и се обявиха в защита на президента на Украйна.

„Аз се гордея се с президента Володимир Зеленски, който не напусна своя народ в началото на войната, въпреки че беше опасно за живота му, показа изключителна смелост и продължава да защитава украинския народ. Аз и цялата еврейска общност в Украйна, както и целият свободен свят, подкрепяме президента Зеленски!“, заяви главният равин на Украйна Моше Реувен Азман. 

„Украинците могат да се гордеят с избора си на президент евреин, който сплотява и обединява украинския народ в трудна борба срещу варварската агресия. А ние, евреите, можем да се гордеем, че представител на нашия народ играе толкова уникална историческа роля в мобилизирането не само на украинския народ, но и на целия свободен свят в защита на нашето бъдеще“, каза бившият вицепремиер на Израел, член на Надзорният съвет на Мемориалния комплекс “Бабин Яр” Натан Щарански.

Множество други политически лидери, предприемачи и обществени фигури изразиха подкрепата си за украинския президент Володимир Зеленски и подчертаха положителните аспекти на неговата личност и дейност и осъдиха оскърбленията на Путин. 

След обидните изказвания и обвинения на Путин, че нацизмът се поддържа от евреи, може да се очаква Израел да изрази недоволството си по адрес на президента на Руската Федерация.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *