,

Руските “Шахеди” в Румъния: бягство от обстоятелства, които можеха да бъдат избегнати

През нощта на 4 септември по време на масирана атака на Русия с ударни дронове срещу украинските пристанища в Одеска област, руски “Шахеди” паднаха и детонираха на територията на Румъния, в района на пристанище Измаил. Дежурните гранични патрули в това направление са регистрирали взривяване на два БЛА от румънска страна. 

Въпреки това, от румънското министерство на отбраната заявиха: „Министерството на националната отбрана категорично отрича информацията в публичното пространство за т.нар. ситуация  от нощта на 3 срещу 4 септември, по време на която руски дронове са паднали на територията на Румъния. В нито един от случаите на използване на ударно оръжие от РФ,  то не е представлявало пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния“. В същото време Букурещ подчерта, че смята тези руски атаки за неоправдани и противоречащи на международното хуманитарно право.

От своя страна украинските граничари, които са регистрирали два взрива на „шахеди” на територията на Румъния, са уведомили румънските си колеги, но още няма отговор – съобщи говорителят на Държавната гранична служба на Украйна полковник Андрий Демченко. Освен това, според него, украинските граничари са поискали да им бъде предоставена възможната информация по случаите, но “все още няма отговор от румънска страна”. 

Това не е първият път, когато Русия използва географската особеност на Одеска област в контекста на близостта й до румънската граница – коментира на брифинг на 4 септември говорителят на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк. „Знаейки това, руските въоръжени сили многократно използват точно тази географска особеност на региона, насочвайки дроновете си възможно най-близо до държавната граница на Румъния“, отбеляза Гуменюк. Според нея разстоянието там е толкова малко, че грешка на самия баражиращ снаряд, какъвто се явява дронът камикадзе, и бойната работа и последствията от нея наистина могат да застрашат Румъния.

„Фактът беше регистриран, съседната държава беше уведомена, че има такава опасност и зафиксирахме попадението. От наша страна, Украйна като отворена страна, ние откровено и честно информирахме. По-нататъшната реакция зависи от съседната страна“, заявиха от Украйна. Тази атака е поредно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните й страни, по-специално на страните-членки на НАТО.

Във връзка с тази кризисна ситуация Украйна се обърна към страните партньори за доставка на допълнителни системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, както и военна авиация. „Призоваваме партньорите да ускорят предоставянето на Украйна на допълнителни модерни системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, както и бойни самолети, които ще засилят защитата на инфраструктурата на Украйна, както и на съседните държави“, добави представителят на МВнР на Украйна, като правилно и коректно подчерта основната теза – руската агресия няма граници и не дели хората по гражданство. 

Работата на украинската противовъздушна отбрана в близост до държавните граници на съседни страни вече имаше последствия – през ноември миналата година две ракети, изстреляни от Русия, паднаха в село Пржеводув, граничещо с Украйна. Една от тях обаче падна върху зърнохранилище, убивайки двама цивилни. Ако украинската ПВО не беше реагирала навреме, можеше да има много повече жертви сред цивилното население на Полша, страна от НАТО. 

Времето, когато руската агресия в Украйна можеше някак да бъде приета, отдавна отмина. Невъзможно е да се отрече фактът, че тази нощ дронове камикадзе можеха да отнемат живота на жители на Румъния, дори и да не е имало „военна заплаха от страна на РФ“. Винаги трябва да помним, че когато страна от НАТО мълчи, Кремъл ще използва максимално това мълчание, за да оправдае своята агресия.

А вече имаше и случаи на руски ракети, летящи към Украйна през въздушното пространство на Молдова – носеха ли те тогава „военна заплаха за сигурността“ на Кишинев? Едва ли, но след този инцидент правителството на страната поиска системи за противовъздушна отбрана от НАТО, за да защити собственото си небе.

Руската агресия и амбициите на Путин нямат граници – в това вече се убедиха Грузия, Ичкерия, сега и Украйна. Но някои съседни на Украйна държави и дори някои от съседите на Русия все още не искат да се убедят, че Кремъл разбира само „езика на силата“ и отпора. И в тази ситуация само оръжейната помощ на Киев ще помогне за спасяването на живота на близките до Украйна територии, защото нищо не гарантира, че следващия път, условно, на територията на Румъния няма да падне невзривена ракета на ВС на РФ. Тя също няма да носи “пряка военна заплаха за националната територия или териториалните води на Румъния”.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми