,

Русия удължава зоната за военни учения в Черно море: според министра на отбраната, възможна е ескалация

Министърът на отбраната Тодор Тагарев изрази загрижеността си за недавното удължаване от Русия на временната предупредителна зона в Черно море във връзка с провеждане на военни учения. Тази зона включва части от изключителната икономическа зона на България и това вече е второто такова удължаване.

Тагарев подчерта, че в рамките на последните 48 часа бяха забелязани над 100 кораба, движещи се от юг на север през икономическата зона на България, като някои от тях дори преминават през териториалните води на страната. 

“Русия, без да има някакви решения на международни органи, сама налага агресивен режим в Черно море и се опитва да наложи своята воля”, заяви той.

Относно възможността за стрелба срещу български кораби, Тагарев призна, че такъв сценарий не може да бъде изключен. Той отбеляза, че руските военни кораби извършват действия в Черно море, които не са директно забранени, но трябва да се спазват определени режими, за да бъдат изпълнени такива действия. Въпреки това, тези режими не се спазват от руската страна.

Тагарев не изключи възможността украински търговски кораби да плават през териториалните води на страни от НАТО – Румъния и България. Той подчерта, че няма ограничения за това, но предпочита се известно отклонение от директния маршрут, за да се гарантира по-голяма безопасност.

Освен това, министърът разкри, че Русия опитва блокиране на износа на украинско зърно, което може да доведе до глад в Африка, мигрантски натиск в региона и вдигане на цените на храни. Според него, България има голям интерес за уреждане на този конфликт, но Русия отказва да продължи зърнената сделка.

Относно възможността НАТО да ескортира украински кораби чрез бойни самолети или военни кораби, Тагарев коментира, че това са опции, които изискват детайлен анализ, международна координация и съвместни решения. Той подчертава, че България не би предприемала самостоятелни действия в този случай, тъй като цели избягване на ескалация.

От първия ден на агресията е възможен сценарий на конфликт, включващ стрелба в Черно море. “Наше водещо съображение е да не отиваме към ескалация. Зависи и от действията на Русия, тя провокира НАТО постоянно. До края на месеца е удължено това “учение” и затварянето на зоната. Това е сериозна провокация към нашите възможности да се използват нашите суверенни зони, да осъществяваме суверенните си права”, посочи министърът на отбраната.

Тагарев цитира генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, като подчертава, че решението за край на конфликта лежи в ръцете на Украйна. “Формулата за мир на Зеленски посочва, че само когато Украйна установи контрол над своите територии, ще има край на войната”, допълни министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *