Русия се опитва да унищожи украинското образование и бъдещето на украинските деца

През юни украинските ученици и студенти завършиха учебната година във военни условия. Беше трудно и опасно, но украинското образование успя да устои и да не се провали заради руските обстрели, спиране на тока или тероризъм. 

Министърът на образованието и науката на Украйна Оксен Лисовий съобщи, че от началото на пълномащабната война 3 126 украински учебни заведения са пострадали от бомбардировки и обстрели на въоръжените сили на РФ. 338 от тях са напълно унищожени. Най-вероятно именно училищата за руснаците са центърът на „вземането на решения на киевския режим“ или ония същите „биолаборатории на НАТО“. 

На 1 септември украинските учители и ученици започнаха обучение, на места в присъствена или смесена форма. Известно е, че от почти 4 милиона ученици около 800 хиляди са учили редовно, 900 хиляди са били в смесена форма, а повече от 2,2 милиона са учили дистанционно. В същото време 164 000 деца бяха принудени да сменят училището си заради вътрешно разселване в страната. Още стотици хиляди деца се оказаха под временна руска окупация: към януари 2023 г. повече от 900 украински училища още са под окупация, – съобщава МОН на Украйна. 

Тъй като във временно окупираните територии е забранено да се учи по украинската система, децата продължават да го правят тайно. В същото време окупаторите извършват там образователен геноцид: унищожават украинските книги.

От началото на окупацията на Крим Русия системно унищожава украинското образование и идентичност на децата. „Кримският сценарий“ се използва и в Запорожка и Херсонска области – съобщи Анастасия Воробева, анализатор в Центъра за гражданско образование “Алменда”. 

„Какво включва „кримският сценарий“? На първо място, пълен преход към руските образователни стандарти. Още през лятото на 2014 година руската окупационна администрация заяви, че кримските училища напълно ще преминат към учебната програма на РФ. Това означава подмяна на учебните материали, преквалификация и замяна на преподавателския състав с лоялен към новата власт, ограничаване на възможностите за изучаване на украински език. Означава милитаризация на учебния процес – създаване на кадетски класове под патронажа на силовите структури на Русия, участия на паравоенни организации в кримските училища. В окупираните територии на Запорожка и Херсонска области РФ започна да действа по сценария от 2014 г.“, каза Воробева.

Припомняме, че още на 4 юни, в Лугано (Швейцария), по време на реч на международен форум, посветен на възстановяването на Украйна, президентът Володимир Зеленски каза, че Русия унищожава жилищни сгради, образователна инфраструктура и болници в Украйна, за да унищожи всички проявления на цивилизацията. „Антидемократичната система, изградена в Русия… се опитва да докаже, че Европа е слаба и неспособна да защити своите ценности. Този мотив може да се проследи във всички действия на руската държава“, каза Зеленски.
Той изрази също и мнение, че РФ злодейски разрушава болници и жилищни квартали в украинските градове. „Защо Русия обстрелва болниците? Това е манифестация на Русия, която твърди, че е способна да унищожи самата цивилизация за Украйна. Русия показва, че украинците няма да могат дори да се лекуват и да раждат деца. Унищожени са 799 обекта от медицинската инфраструктура… Обърнете внимание на системното унищожаване на жилищни райони от руската армия… Те изпращат ракети по къщите, за да унищожат жизненото пространство, да убият чувството за дом у хората“, каза Зеленски.
За Русия няма по-зъл и опасен враг от образованието и цивилизацията. Това свободолюбие и яснота на мисълта, които се съчетават в Украйна, е отвратително за Кремъл, защото те не искат същото за руския народ. 

Унищожаването на украинското образование е една от целите на Кремъл в кървавата му война срещу Украйна като модерна европейска държава. Цинизмът, с който ВС на РФ се борят срещу бъдещето на Украйна, ще бъде споменат във всички съдебни процеси срещу Русия след края на войната.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми