,

Русия провокира глобален глад с цел политическа дестабилизация на Запада.

На 4 септември се състоя официално посещение на Р. Ердоган в Сочи за преговори с Путин – тази среща е първата за тази година на президентите на Турция и РФ. Темата на преговорите беше удължаването на зърненото споразумение, от което Русия се оттегли на 17 юли 2023 г. и започна систематично да унищожава пристанищната инфраструктура на Украйна, за да направи невъзможен износът на украинско зърно по море. Ако износът на украинско зърно не се възобнови, светът ще бъде изправен пред глобален глад.

Русия и Турция не можаха да се споразумеят за възстановяване на черноморската зърнена инициатива – Путин направи това изявление след официалните преговори с Ердоган. Въпреки, че срещата на президентите на Турция и РФ имаше и непублична част, не бяха оповестени обнадеждаващи решения в контекста на съживяването на износа на украинско зърно. 

Русия търпи поражение на бойното поле, което се дължи и на постоянната подкрепа на Запада и осигуряването на модерни оръжия за ВСУ. Съответно Кремъл играе ва банк и създава условия за световен глад, който в представите на Путин трябва да се превърне в отмъщение за Европа. 

Ролята на украинското зърно за гарантиране на продоволствената сигурност на човечеството е трудно да се надцени: според официалния представител на ООН Стефан Дюжарик през 2022 г. продукцията от Украйна е спасила от недохранване 100 милиона души по света. Заслужава да се отбележи, че за много страни от така наречения „глобален юг“, които са били потребители на украинско зърно, ще бъде трудно да се преориентират към други доставчици, тъй като квотите за зърно са строго разпределени. 

Зявлението на Русия, че е готова да изнесе 1 милион тона зърно в Турция за по-нататъшната му преработка в брашно, също не внушава доверие: априори, такъв обем не е достатъчен, за да гарантира продоволствената сигурност на бедните страни. Освен това тази инициатива ще стане причина за спекулации с цените на пазара на зърно и по никакъв начин няма да премахне заплахата от глобален глад.

Путин използва продоволствения шантаж, за да окаже натиск върху Запада, тъй като острият недостиг на храна в страните от Африка и Близкия изток ще предизвика поток от бежанци към Европа и последваща социално-политическа криза в ЕС. Русия засилва хибридните предизвикателства и заплахи за Запада и глобалният глад е една такава заплаха. 

Втората цел на Путин е да създаде условия за обедняването на украинските фермери – преди войната износът на зърно осигуряваше 40% от финансовите постъпления в украинския бюджет. Ако зърненото споразумение не бъде подновено, селскостопанският сектор на Украйна може да се окаже нерентабилен и дори едногодишна пауза в обработката на орната земя ще застраши селскостопанския потенциал на Украйна. Излишно е да казвам, че Русия се надява да заеме нишата на Украйна на световния пазар на зърно, чиито цени ще скочат рязко в условията на очакван дефицит. Това ще се превърне в още един лост за влияние за Путин, а външнополитическата риторика на РФ може да се превърне в диктат.

Натискът върху Кремъл и незабавното възстановяване на зърненото споразумение са ключът към политическата стабилност в Европа. Русия се превърна не само в източник на военен и ядрен терор, но и на продоволствен. Западът не може да позволи плановете на Путин да се реализират: цунами от стотици хиляди бежанци ще доведе до скок на бедността, епидемии и улично насилие в страните от ЕС. 

Украйна се утвърди като надежден доставчик на селскостопански продукти, който добросъвестно изпълнява задълженията си. Светът трябва да положи всички усилия за възстановяване на износа на украинско зърно – това е в интерес на всяка страна, която цени сигурността и стабилността.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *