Русия е на прага на нов бунт

Вестник Факти, позовавайки се на ISW, съобщава, че нов бунт в Русия е неизбежен. Анализаторите смятат, че определени групи в руските военни структури и структури за сигурност може да се изкушат да организират свое собствено въстание. Руският президент Владимир Путин след бунта на ЧВК “Вагнер” се опитва да успокои ситуацията, като дава повече пари и правомощия на силите за сигурност, но по този начин създава рискове за нови бунтове.

Подчертава се, че Путин се е обърнал към тактиката на подкупа – той увеличава заплатите на войниците и служителите на правоохранителните органи. Освен това диктаторът е обещал още повече оръжия на един от най-верните си шефове по безопасността. Отбелязва се, че ръководителят на Росгвардия Виктор Золотов, бивш бодигард на Путин, се похвали миналата седмица, че президентът е обещал да въоръжи войските му с танкове и артилерия. Според експерти награждаването на военните и службите за сигурност с по-високи заплати и по-големи правомощия създава рискове. Това е така, защото определени групи в тези структури могат да се изкушат да вдигнат бунт. Анализаторите смятат, че ръководителят на Кремъл ще бъде изправен пред нови заплахи поради увеличените правомощия в апарата за сигурност, който включва различни групи по интереси и властови центрове.

Диктаторът също така е изразил доверие към министъра на отбраната Сергей Шойгу, чиято оставка Пригожин отдавна иска.
След бунта на групата “Вагнер” на 24 юни Кремъл продължава да изразява загриженост относно риска от евентуално въоръжено въстание в Русия. Прокремълско интернет издание съобщи, че полицаите в Московска област ще бъдат обучавани на тактика за водене на бойни действия в градски условия, стрелба с ръчни картечници, хвърляне на гранати и тактическа медицина, за да подобрят уменията си след въоръжения бунт на групата “Вагнер”. Малко вероятно е руското Министерство на вътрешните работи да подготви адекватно полицията в Московска област за градски бой, като се има предвид, че някои полицейски служители вече изразиха незаинтересованост към новите планове за обучение, наред с много други проблеми с плана.

Експертите предполагат също така, че след загубата на вагнеровците като бойна единица демонстрираната лоялност на Путин може да се отрази и на ефективността на окупаторите на бойното поле в Украйна. Сега Путин и цялата му система са изправени пред дилема. Ако поставят принципа на лоялността над ефективността, тогава рисковете, които бяха свързани с бунта, няма да ги има. Но няма да има и надежда за по-ефективна система.

Ето защо на фона на “успешното” задушаване на бунта в Русия Кремъл се нуждаеше от нещо, което да прикрие инфопространството. Точно в подходящия момент Запорожката АЕЦ се намира под руска окупация. Нуждата от създаване на натиск върху света чрез разиграване на образа на “маймуна с граната” е панацея за руските пропагандисти. The Financial Times (FT) обаче съобщи, че китайският президент Си Дзинпин лично е предупредил руския президент Владимир Путин да не заплашва с използване на ядрено оръжие в Украйна по време на посещението си в Москва в края на март. ISW по-рано оцени, че Си може да е изиграл роля в оказването на натиск върху Кремъл да намали ядрената си заплаха през ноември 2022 г., както и това, че Путин не е успял да осигури желаното двустранно партньорство без граници с Китай по време на посещението на Си в Москва. Русия вероятно ще продължи да създава информационна среда за евентуална фалшива атака срещу Запорожската АЕЦ, но засега е малко вероятно това да доведе до радиационен инцидент. Украинският заместник-министър на отбраната Ганна Маляр заяви, че Русия може да атакува местната АЕЦ, за да постигне военните си цели в района – вероятно за да задържи евентуалното украинско контранастъпление край Каховската ВЕЦ – или за да заплаши и обвини украинските сили в евентуални атаки срещу Запорожската АЕЦ. По време на бунта на шефа на ЧВК на «Вагнер» Пригожин в Русия американските служители видяха уязвимостта на руския диктатор. Твърденията на кремълския лидер за “червени линии” са блъф – това вече се разбира много добре във Вашингтон, както наскоро писа Politico.

Във всеки случай присъствието на руснаци в атомната електроцентрала е голям повод за безпокойство на света, тъй като руската агресия не познава граници, а амбициите на Путин не познават умиротворяване. Международните организации са длъжни да “вържат” ръцете на Кремъл, за да спасят живота на милиони хора и стотици хиляди квадратни километри земя. Кремълският режим ще се самоунищожи – в това няма съмнение. Задачата на света обаче е да попречи на Кремъл да отнеме със себе си милиони цивилни животи.

Политически анализатор Людмила Балканова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *