Румъния за пореден път намери отломки от руски дронове при границата с Украйна

Румънските военни съобщават за открити отломки, които се предполага, че са производство на руски безпилотни летателни апарати, близо до един от ръкавите на Дунава. Това заяви румънския министър на отбраната Ангел Тълвар, цитиран от “Киив Индипендънт”.

Според информация от военното министерство, около 11:30 часа местно време екипаж на румънски хеликоптер е засечъл предполагаеми отломки от дрон в близост до селата Нуфарул и Виктория, които се намират в окръг Тулча. Фрагментите бяха разпръснати на площ от няколко десетки метра. За да бъде извършено по-детайлно изследване на тези отломки, на мястото бе изпратен друг хеликоптер със специализиран екип на борда. Селата се намират в близост до разклонението на река Дунав, наречено Свети Георги, на около 15-20 километра югоизточно от украинската граница.

Това не е първият инцидент, при който румънските власти намират руски безпилотни апарати, които са били разрушени по време на атаки срещу Украйна. Русия увеличи своите нападения срещу украинската пристанищна инфраструктура, като насочи агресията си към украинските речни пристанища Измаил и Рени. Те са намират в близост до румънската граница, почти веднага след едностранното си оттегляне от Черноморската инициатива за зърно.

Да припомним, през нощта на 4 септември, Украйна съобщи, че няколко безпилотни летателни апарата са се разбили и експлодирали на румънска територия. Първоначално Букурещ отрече тази информация, но на 6 септември министърът на отбраната Ангел Тилвар потвърди, че на румънската територия бяха открити фрагменти от безпилотники. На 9 септември румънските военни откриха още останки от дрон, които приличаха на тези, използвани от руската армия, в село Плауру, което се намира на кратко разстояние от украинската граница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *