Роднини на загинали при пътни аварии излязоха на протест: изискват справедливост и промени в законодателството

Днес в София прохожда национален протест, организиран от роднини на загинали при катастрофи, според информация от изданието “Фокус”.

Близките на жертвите на пътните инциденти се събраха пред Народното събрание и планират шествие, което ще прекрати движението по Орлов мост. Протестиращите изразяват желание да достигнат до Съдебната палата, където планират да изхвърлят жълти стотинки, символизиращи оценката на съдиите за цената на живота на техните близки.

На демонстрацията са изезли хора, чиито семейства са преживели загубата на близък в пътен инцидент, но не са получили справедливост, тъй като виновниците все още са на свобода. Те считат, че последните промени в Наказателния кодекс не са достатъчни и изразяват настоятелното си желание за криминализиране на първото отказване от проба за алкохол или наркотици, както съобщава NOVA.

Допълнително, участниците в протеста настояват за въвеждане на термина “пътно убийство”, тъй като смятат, че е необходимо да се разграничат случаите, причинени от небрежност. Те също така призовават за установяване на срокове за изготвяне на експертизи, като подчертават, че в момента това не е ясно регламентирано в закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *