Резултати от срещата на НАТО: бригада на Алианса в България и съвместно командване за спецоперации с Румъния

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс, беше решено, че бойната батальонна група на НАТО в България ще бъде развита до бригада. 

В същото време Алиансът  няма намерения да разположи нови подразделения у нас, както заяви премиерът Николай Денков. 

С цел засилване на източния фланг на НАТО, България и Румъния ще създадат съвместно командване за специални операции. Тази нова структура беше договорена между министрите на отбраната на двете страни, Анджел Тълвар и Тодор Тагарев. 

Анджел Тълвар отбеляза ангажимента на България към регионалната сигурност и участието на военнослужещи в проекти, изпълнявани под егидата на НАТО в Румъния.

“Признавайки стратегическото значение на Черноморския регион и факта, че този регион се е превърнал в критична граница за новата европейска и евроатлантическа архитектура за сигурност, Румъния и България решиха да развият сътрудничеството в съюзен контекст, като създадат това регионално командване за специални операции. Регионалното командване на компонента за специални операции ще бъде част от мерките за укрепване на възпиращата и отбранителната позиция на Източния фланг”, информират от министерството на националната отбрана на Румъния.

Да напомним, бойната група на НАТО, водена от Италия, беше формирана в България поради военната агресия на Русия. Плановете предвиждат нейното разширяване, като се очаква броят на военнослужещите да достигне до 5000 души. Групата разполага с американски бронирани машини “Страйкър” и в нея служат военни от различни държави, включително България, Италия, Северна Македония и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *