,

Резултати на 20-ата среща във формат “Рамщайн”: Повече сигурност в победата на Украйна

Приключи 20-ата среща на Контактната група по въпросите на отбраната на Украйна, която се проведе в базата “Рамщайн” в Германия. Боеприпасите, системите за противовъздушна отбрана (ПВО), изтребителите F-16 и безпилотните самолети бяха сред приоритетните теми по време на юбилейната среща, съобщават медиите.

Министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров заяви, че съюзниците са успели да обсъдят няколко важни въпроса, а основната тема на срещата са били боеприпасите. “Много държави са заявили пакети с помощи, които включват боеприпаси – 155 мм, 152 мм, 105 мм и други. Украинската страна е благодарна на партньорите ни за това, че по целия свят търсят и намират боеприпаси, необходими за нашата армия”, отбеляза Умеров.

Украйна и партньорите обсъдиха и доставките на боеприпаси за противовъздушната отбрана. Съюзническите държави, наред с другото, обещаха “голям брой” ракети за украинските системи за ПВО. “В този контекст участниците бяха информирани, че дейностите по обучението на F-16 протичат в съответствие с плана. Украйна работи активно с всички ангажирани страни: САЩ, Дания, Белгия, Нидерландия, Румъния и други партньори”, заяви министърът  на отбраната на Украйна.

По време на срещата беше повдигната и темата за безпилотните летателни апарати. От Министерството на отбраната отбелязаха, че към тематичната коалиция са се присъединили няколко нови държави. Очаква се първите БЛА в рамките на Коалицията за дронове да бъдат доставени в Украйна през март. “На срещата беше отделено значително внимание на работата на осемте коалиции на възможностите (Коалиция на военновъздушните сили, Коалиция на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана, Коалиция на артилерията, Коалиция на бронираната техника и маневреността, Коалиция на морските възможности, Коалиция на информационните технологии, Коалиция на противоминните действия, Коалиция на дроновете). Всяка държава в рамките на тези коалиции полага усилия да подкрепи Украйна в борбата ѝ срещу агресора”, резюмират медиите.

Важно послание дойде от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който заяви, че съюзниците се фокусират върху две точки по въпроса за подпомагане на Украйна в нейната борба срещу руската агресия: предоставяне на подкрепа в дългосрочен план и сътрудничество с украинската държава. Той обяви това на пресконференция след заседанието на Контактната група по въпросите на отбраната във формат “Рамщайн”. Ръководителят на Пентагона подчерта, че сега целта е да се помогне на Украйна да изгради боеспособни въоръжени сили в дългосрочен план, като увери, че САЩ и техните съюзници няма да позволят тя да загуби във война с Русия. Според него военната помощ за Украйна е инвестиция на Запада в собствената му сигурност.

Полша и Германия планират също така да обявят създаването на “Коалиция на бронетанковия потенциал”, благодарение на която Украйна ще получи модерни бойни танкове. Великобритания, Швеция и Италия също са готови да се присъединят към такъв проект. Това обявиха министрите на отбраната на Полша и на Германия Владислав Косиняк-Камиш и Борис Писториус по време на съвместна пресконференция в рамките на срещата.

Прозвуча и благодарност от страна на украинския президент Володимир Зеленски. “Днес е поредният “Рамщайн” – среща на страните, които подкрепят нашата отбрана, нашата защита срещу руския терор. Това е продуктивна среща, има резултати. В нея участва украинският министър на отбраната Умеров. Очаквам неговия подробен доклад. Сега мога да кажа няколко неща. Ще има нови отбранителни пакети, по-специално дефицитна артилерия. Нови държави се присъединяват към чешката инициатива за закупуване на боеприпаси, благодаря на всички. Разбира се, остава непроменен приоритетът по отношение на противовъздушната отбрана, РЕБ и дроновете. Благодаря на всички държави, които наистина работят за осигуряването на това този наш приоритет да бъде изпълнен с подходящо съдържание”, заяви президентът Зеленски.

“Рамщайн-20” се превърна в платформа за решаване на една обективно доста трудна задача как да продължим да доставяме зенитно-ракетни комплекси на Украйна в условия, когато политическите разправии във Вашингтон блокираха помощта.

И в тези условия Киив наистина не може да се справи без съдействието на други държави, а като цяло става дума за повече от 50 участници в “Рамщайн”. Сега добре известният резервен вариант за подпомагане на Украйна с въоръжение без одобрен бюджет предвижда участието на трети страни. По-специално, съществува програмата “Excess Defence Articles” за прехвърляне на излишни оръжия на минимална цена, но при условие, че логистичните разходи, както и възстановяването и ремонтът, се заплащат от страната-получател. В рамките на тази програма Пентагонът може и да “отпише” определено количество боеприпаси за системите за ПВО, а една от държавите ще покрие всички разходи, за да ги прехвърли на Украйна.

Киив се нуждае и от американски зенитни ракети, които са на въоръжение в НАТО и други страни, подкрепящи Украйна. По-специално AIM-120 и AIM-9 са най-разпространените ракети за изтребители в света и се използват и в NASAMS.

По този начин двадесетата среща “Рамщайн” е много навременно решение за най-неотложните проблеми на ВСУ – противовъздушната отбрана и артилерийските боеприпаси. Обаче тя не бива да се превръща в “еднократна акция”, а трябва да стане нов етап от редовното снабдяване на Украйна с всичко необходимо не само за отбрана, но и за ефективно контранастъпление.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми